Politiet tror alle fem ble drept etter at de var i kontakt med gjerningsmannen første gang

KONGSBERG (TV 2): Fire kvinner og én mann er bekreftet døde. De er alle i alderen 50-70 år.

– Vi håndterer dette i flere spor. Vi skal prøve å gi folk så gode svar som mulig på hva som har skjedd. Men vi føler oss rimelig trygg på at gjerningspersonen var alene, sier politimester Ole Bredrup Sæverud på en pressekonferanse torsdag morgen.

Fire kvinner og en mann er bekreftet døde. De er alle i alderen 50 til 70 år.

Ytterligere tre personer er skadet. Disse er utenfor livsfare.

Politimesteren sier videre at dette er en hendelse som berører hele landet, og særlig Kongsberg.

– Massiv uttrykning

Bredrup Sæverud opplyser at de fikk første melding om hendelsen klokken 18.12.

– Det ble meldt om en person som skyter mot folk med pil og bue, sier Bredrup Sæverud.

Frem til gjerningspersonen ble pågrepet, var 22 patruljer i innsats. I minuttene etter kom det flere meldinger til operasjonssentralen, hvor det ble meldt at flere personer var truffet av pilene til gjerningspersonen.

– Politiet ble også beskutt med piler, og mistet derfor kontakt med mannen. Han kom seg da unna, sier politimesteren.

Trolig drept etter første møte

Bredrup Sæverud sier at ut i fra det de vet, ble trolig alle drept etter at politiet var i kontakt med gjerningspersonen den første gangen klokken 18.18.

– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen knyttet til at det har vært bekymring rundt radikalisering. Vi har ikke registrert meldinger på han i 2021, men tidligere. Disse har vært fulgt opp, sier politimesteren.

Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som er siktet for de fem drapene. Han har konvertert til Islam, og har tidligere fått flere bekymringsmeldinger mot seg om radikalisering.

– Jeg kan ikke si noe om hva han har forklart. Han har vært samarbeidsvillig, sier politimesteren.

Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet.

29 ambulanser

Da nødetatene ble varslet om det som foregikk i Kongsberg sentrum onsdag kveld, ble helseforetaket Vestre Vikens beredskapsnivå «umiddelbart økt». Det opplyser de i en pressemelding torsdag.

Kongsberg sykehus ble satt i rød beredskap, som innebærer full beredskap som iverksettes ved en alvorlig uønsket hendelse, krise eller katastrofe.

Intensivpersonell hadde onsdag kveld fagsamling ved Kongsberg sykehus. Disse droppet kurset og skiftet antrekk for å bistå i pasientbehandlingen sammen med dem som allerede var på jobb, opplyser sykehuset.

– Vi reagerte umiddelbart da vi fikk henvendelsen. Situasjonen var meget dramatisk på AMK. Vi hadde store ambulanseressurser på plass etter kort tid, forteller klinikkdirektør Inger Lise Hallgren ved Prehospitale tjenester i Vestre Viken.

Totalt ble det sendt 29 ambulanser til Kongsberg. Ressurser ble sendt fra store deler av Vestre Viken, samt fra Oslo og Vestfold. I tillegg ble det sendt tre luftambulansehelikoptre og ett redningshelikopter til Kongsberg.