Politiet advarer: – Farlig å spekulere

Etterforskningsledelsen vil ikke dele hvilke hypoteser de har for hva som skjedde før helikopteret styrtet i havet utenfor Sotra.

VRAKRESTER: Det er hentet opp vrakrester i Nordsjøen. Foto: Politiet
VRAKRESTER: Det er hentet opp vrakrester i Nordsjøen. Foto: Politiet

– Både Havarikommisjonen og politiet jobber nå så raskt vi kan med å få svar på hva som skjedde, sier påtaleansvarlig Trygve Ritland i Vest politidistrikt. 

Han leder etterforskningen av hva som forårsaket den dødelige helikopterulykken utenfor Sotra onsdag, hvor Equinor-sykepleier Reidun Hestetun (61) mistet livet. 

Totalt seks personer ble hentet opp av Nordsjøen og fraktet til Haukeland universitetssjukehus. 

– Første prioritering 

Politiet har avhørt to av de overlevende, som torsdag kveld ble skrevet ut av sykehuset. 

– Det er første prioritering, å få avhørt de om bord. Og så jakter vi også annen informasjon, forteller Ritland, uten å gå inn på hva slags informasjon dette er. 

Han ønsker heller ikke å si noe om hva slags hypoteser de jobber ut ifra. Disse kan også endre seg, forklarer han. 

Ulykken skjedde kort tid etter at mannskapet hadde gjennomført en  redningsøvelse. 

– Mye følelser

Fredag ettermiddag gjenopptok Equinor helikopterflyvninger, for første gang siden ulykken. Flere har uttrykt bekymring etter ulykken, da det ikke er første gang et slikt helikopter, et Sikorsky S-92, har vært i en ulykke. 

Ritland opplyser at de har god dialog med både Equinor og Bristow. Sistnevnte eier helikopteret. Fem av de om bord var også ansatt i selskapet. 

– Det er veldig viktig å få vite hva som har skjedd. Det er mye følelser involvert. Både for de som er direkte berørt, men også for alle som er avhengig av denne transporten. sier Ritland i politiet. 

– Nasjonalt har det en stor betydning å få en rask avklaring. Vi gjør det vi kan for å få den avklaringen, fortsetter han. 

Advarer etter Turøy-ulykken 

Samtidig kommer påtaleansvarlig med en advarsel. 

– Det er veldig farlig å spekulere på hva som har skjedd. 

Ritland var også påtaleansvarlig i forbindelse med etterforskningen av Turøy-ulykken i 2016. Da gikk et Super Puma-helikopter i bakken, etter at rotoren plutselig løsnet. Da styrtet 13 mennesker i døden ved Turøy i Øygarden. 

Den gangen tok det tid å få svar. Da florerte det av spekulasjoner om hva som hadde skjedd. 

– Mange gikk i kjelleren for ting som viste seg å ikke ha noe med saken å gjøre, forteller Ritland. 

Dette har han i bakhodet når han nå leder en ny etterforskning. Han vil ikke gå ut med informasjon, før han er helt sikker på at den er korrekt. 

– I denne saken kan det garanterer vi at publikum vil få informasjonen raskest mulig. 

PÅ BAKKEN: Fredag lettet de første helikoptrene fra heliporten på Flesland, hvor de har stått parkert siden onsdga kveld. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2
PÅ BAKKEN: Fredag lettet de første helikoptrene fra heliporten på Flesland, hvor de har stått parkert siden onsdga kveld. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Håper å lokalisere vraket fredag 

Foreløpig er det ikke funnet annet enn vrakdeler av helikopteret, som anslås å være på rundt 300 meters dyp, flere kilometer ut fra kysten. 

Havarikommisjonen fortsetter arbeidet med å lokalisere resten av vraket, og har leid inn et offshoreskip for å fortsette søk, og deretter heving,

– Håpet er å finne det i dag, men det er ikke sikkert at det er realistisk at vi gjør det i dag, sa Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør innen luftfart i Statens Havarikommisjonen, til TV 2 i 12-tiden fredag. 

Da hadde skipet ennå ikke seilt fra havna i Haugesund, og ville tidligst være på plass ved ulykkesområdet seint fredag ettermiddag.

MYE SJØ: Arbeidet med å hente opp vraket har så lantt vært krevende. Foto: Elias Engevik / TV 2
MYE SJØ: Arbeidet med å hente opp vraket har så lantt vært krevende. Foto: Elias Engevik / TV 2

Vet ikke når de får svar 

De vet heller ikke nøyaktig hvor vraket ligger.

– Vi vet rimelig godt hvor helikopteret traff sjøen. Det ligger neppe der. Det var mye strøm og høy sjø på ulykkesdager.

Det er avgjørende for Havarikommisjonen å få lokalisert og hevet vraket, for å kunne fortsette sitt arbeid. De vil jobbe videre utover helgen, så lenge været tillater det.

– Det er vanskelig å si noe om tidsperspektiv. Vi må få helikopteret opp på dekk, og i land. Vi vil så ta ferdsskriveren, eller «black box», med for nedlastning og analyse. Når det er gjort, vet vi mer om hva som skjedde, og hvilken retning de videre undersøkelsene tar, fortsetter Halvorsen.