politi-afghan-hjem-F - Norsk politi hjem fra Afghanistan til sommeren

Innen sommeren skal norsk politi avslutte sitt ni år lange engasjement i Afghanistan. De reiser dermed hjem minst ett år før Forsvaret.

Beslutningen om å trekke seg ut ble tatt før jul, skriver VG.

– Dette skyldes ikke manglende resultater. Det afghanske politiet har fortsatt en lang vei å gå, men det er ingen tvil om at den opplæringen som er gitt, betyr at afghansk politi er på et høyere nivå i dag enn da man startet, sier statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet (UD).

Den norske politikontingenten består for tiden av 23 personer, hovedsakelig i Maimana og i hovedstaden Kabul. Norsk politi har vært i landet siden 2003 som deltakere i flere ulike prosjekter. Oppdraget som avsluttes i år, går ut på å trene opp noen de 130.000 politifolkene i Afghanistans nasjonale politistyrke.

Selv om Larsen sier avviklingen er i tråd med planene om å overføre sikkerhetsansvaret til afghanerne, kommer vedtaket overraskende på flere i politiet.

– Vi har ikke fått noen signaler om at dette ville skje nå, sier lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. Han er glad for rosen de norske politifolkene får fra statssekretæren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2