piloter-eu-regler - Norske piloter frykter EU-regler

Pilotene er bekymret for flyulykker dersom arbeidstiden oppjusteres. De mener regelverket i Norge må strammes inn før det er for sent.

EU-reglene innen luftfart åpner opp for arbeidsdager på 14 timer. Forslaget om å oppjustere arbeidsdagene som vil gi opptil 60-timers arbeidsuker er upopulær blant de berørte.

– Vi frykter at folk gjør så store feil at vi kan oppleve ulykker, sier Oddbjørn Holsether, pilot og representant for arbeidstakerorganisasjonen Parat Luftfart, til NRK.

Siden 2008 har Holsether jobbet 60-timersuker, som følge av en prøveordning. Nå som reglene foreslås å bli permanente håper han de heller strammes inn. 20 prosent av flyulykkene skjer fordi piloten er utmattet, ifølge NRK.

– Det er grunn til å tro at Norge skal være i særstilling der, siden vi opererer under langt verre forhold store deler av året, mener Holsether.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) skal gi sine synspunkter på det nye EU-regelverket i mars, og vil ikke si noe på nåværende tidspunkt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2