STORE FORSINKELSER: De 177 passasjerene er fremdeles på toget fredag morgen. Foto: Privat
STORE FORSINKELSER: De 177 passasjerene er fremdeles på toget fredag morgen. Foto: Privat
Bergensbanen delvis åpnet:

Passasjerer måtte overnatte på toget

De reisende skulle etter planen være i Bergen før midnatt torsdag, men vil ikke være fremme før fredag ettermiddag på grunn av et snøras.

– Vi som skulle vært i Bergen klokken 23.30 i går, kommer sannsynligvis frem mellom klokken 13 og 14 i dag, sier Erik Wilberg til TV 2.

Han er en av 177 passasjerer som ble stående fast på Myrdal etter at et snøskred stengte Bergensbanen mellom Myrdal og Voss klokken 21.30 torsdag kveld.

Ti timer senere, klokken 07.25 fredag morgen, meldte Bane Nor at Bergensbanen er åpen mellom Myrdal og Voss, men er fremdeles stengt østover.

– Siste beskjed er at det kommer et tog om noen få minutter som skal ta oss ned til Flåm. Alle passasjerene skal over på det toget, og så skal vi med buss fra Flåm til Bergen, sier Wilberg.

VED GODT MOT: Erik Wilberg sier at natten har gått bra etter forholdene. Foto: Privat
VED GODT MOT: Erik Wilberg sier at natten har gått bra etter forholdene. Foto: Privat

Han sier at natten har vært bra etter forholdene.

– Det har vært varmt og godt om bord, lys og toaletter, så jeg kan ikke klage, sier Wilberg.

I løpet av natten har det blåst og snødd kraftig.

– Det blåser fremdeles. Men stemningen er god, nå sitter vi bare og venter på toget, sier han like etter klokken 08.

– Det kjedelige er at det tar fryktelig lang tid.

MÅTTE OVERNATTE: Passasjerene måtte tilbringe natten om bord på toget. Foto: Privat
MÅTTE OVERNATTE: Passasjerene måtte tilbringe natten om bord på toget. Foto: Privat

– Strevsomt

Passasjerene blir ivaretatt på beste måte, men nå begynner det å gå tomt for mat og vann, opplyser Åge Kristoffer Lundeby, kommunikasjonssjef for Vy til TV 2.

Vi har sendt opp et tog på flåmsbanen, slik at de kan hentes ned fra Myrdal til Flåm, sier han.

– Det er meldt om god stemning om bord, men det er klart det er strevsomt å sitte der i så mange timer og det forstår vi veldig godt.

– Hva er utsiktene for å få toget løs?

– Vi ser nå at den raskeste muligheten er å sende et annet tog på Flåmsbanen og hente passasjerene derfra. Så får det snøfaste toget stå der til banen er ryddet. Toget fra Flåm vil være på Myrdal rundt 08.45, slik at vi får begynt å overføre passasjerer til dette toget, sier Lundeby.

SNØVÆR: Det har blåst og snødd kraftig i løpet av natten, ifølge Wilberg. Foto: Privat
SNØVÆR: Det har blåst og snødd kraftig i løpet av natten, ifølge Wilberg. Foto: Privat

Må regne med forsinkelser

Det som er åpent for trafikk er strekningen mellom Voss og Myrdal. Bergensbanen mellom øst og vest er fortsatt stengt inntil videre, opplyser pressevakt Harry Korslund i TV 2.

Man må fortsatt regne med store forsinkelser og innstillinger, og krevende forhold gjør det vanskelig å si når banen vil åpne opp igjen.

– Det er mange hensyn å ta, særlig sikkerheten til de som skal rydde raset. Omfanget av skader på strekningen er foreløpig ikke kartlagt til minste detalj, forteller Korslund.

 Foto: Privat
Foto: Privat

Vil ta flere timer

For passasjerer som har planlagt å ta toget fredag, er det ett råd som gjelder:

– Det beste forslaget til reisende som har planer om å reise i dag, er å følge med på Vy og Bane Nor sine hjemmesider og apper, der ligger det fortløpende reiseinformasjon tilgjengelig, sier Korslund.

Opprydningsarbeidet vil ta flere timer, og krevende værforhold gjør det også usikkert hvorvidt det er mulig med alternative reisemetoder, som buss for tog.

– Det er såpass mye vær at det påvirker fjelloverganger mellom øst og vest. Sånn sett er det ikke sikkert om det er mulig med veitrafikk som erstatning for toget, avslutter Korslund.

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2