KOSTBART: Det kan bli kostbart å behandle en skadet hund om ulykken først skulle være ute. Foto: Tryg Forsikring
KOSTBART: Det kan bli kostbart å behandle en skadet hund om ulykken først skulle være ute. Foto: Tryg Forsikring

Påske er høysesong for kuttskader – så mye kan det koste deg

Hvert eneste år ser Tryg Forsikring hunder som har skadet seg i skisporet i påsken. Skulle ulykken være alvorlig, kan det fort bli kostbart, advarer veterinær.

Påsken er høysesong for kuttskader på hunder, og hvert år blir mange firbeinte turkamerater skadet på skitur. Skader skjer ofte på grunn av fjellski med stålkanter, og er noen ganger svært alvorlige.

Det skriver Tryg Forsikring i en pressemelding. De ser hvert eneste år tilfeller med hunder som er skadet i skisporet.

– Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden, og den hyppigste skaden er kutting av akillessenen, sier veterinær Tor Kvinge ved AniCura Dyresykehus i Bergen. Han er også tilknyttet Tryg Forsikring.

STIKKSKADER: To skiløpere og en hund på vei over Øvresetertjern ved Tryvann i Oslo. Kvinge sier at de også ser hunder som får stikkskader fra stav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STIKKSKADER: To skiløpere og en hund på vei over Øvresetertjern ved Tryvann i Oslo. Kvinge sier at de også ser hunder som får stikkskader fra stav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dette er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet.

Pung og jur ekstra utsatt

Under pandemien har mange anskaffet seg hund for første gang, og i fjor økte antallet kjæledyrforsikringer med nær 10 prosent, viser tall fra Finans Norge. Tryg Forsikring merker ekstra pågang fra hundeeiere i påsketiden.

– Skademeldinger hvor hunder har skadet seg i skiløypene er en gjenganger i påsken, og fjellski med stålkanter er ofte synderen når det kommer til kuttskader, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Han oppfordrer derfor hundeeiere til å lære seg førstehjelp, samt å ha med nødvendig med førstehjelpsutstyr når hunden er med på skitur.

ALVORLIG: Kvinge gjør det klart at skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Foto: Tryg Forsikring
ALVORLIG: Kvinge gjør det klart at skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Foto: Tryg Forsikring

Dyresykehuset og veterinær Kvinge har førstehånds kjennskap til hvor stor skade ulykker i skiløypa kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.

– Vi ser også stikkskader fra stav. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule, som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader ser jeg lite av, men jeg har hørt fra kollegaer som ser dette hyppigere. Særlig utsatte er pung på hannhunder og jur på tisper, sier Kvinge.

Hund i skiløypa: Dette bør du tenke på

Dette bør du ha i tursekken

Planlegger du å ta hunden med på skitur, bør du enten bruke fjellski uten stålkanter eller fjellski med stålkant kun på midten av skiene, mener Kvinge. Et annet alternativ er å få slipt ned stålkantene på skiene.

Veterinæren gjør det klart at skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner.

– Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt.

Han ber alle hundeeiere å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken i påskeferien.

– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.

Behandling kan bli dyrt

Skulle ulykken være ute, kan det bli kostbart å behandle en skadet hund. Hvis det er akutt og utenfor åpningstid, er det ikke uvanlig at behandlinger koster fra 15.000 kroner og oppover, står det i pressemeldingen.

– Utgifter til veterinær varierer med ulike skader, og om behandling skjer i åpningstid på hverdager eller på veterinærvakt. Ved alvorlige tilfeller kan beløpet komme opp mot 50 til 75.000 kroner, sier Kvinge.

Han anbefaler derfor alle hundeeiere om å forsikre dyrene sine.

Brandeggen hos Tryg Forsikring sier en god hundeforsikring både dekker undersøkelse og behandling. Samtidig oppfordrer han folk til å ha hunden i bånd.

– Da er det også mindre risiko for at hunden blir påkjørt av enten andre skikjørere eller pulker.