overvåking-sv-no - Bekymret for svensk overvåkingslov

Datatilsynet er bekymret for en ny svensk lov som kan gi naboen i øst innsyn i brorparten av e-post ut av Norge.

Skjønt helt ny er ikke den såkalte FRA-loven, oppkalt etter Försvarets Radioanstalt (FRA). Den gir det svenske forsvaret adgang til på kontrollere all tele- og datatrafikk til utlandet dersom en spesialdomstol gir tillatelse til det. Det nye er at politiet skal få samme mulighet. Det liker det norske Datatilsynet dårlig.

– Etter vårt syn var det ille nok at det svenske forsvaret – under langt strengere betingelser – skaffet seg hjemmel for å avlytte grensepasserende trafikk i 2009. Dersom adgangen til slik systematisk innholdsovervåking nå utvides til ordinært politi, er dette svært urovekkende, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanonsen i Datatilsynet til VG.

Grunnen til at FRA-loven er bekymringsfull sett fra norsk side, er at rundt 80 prosent av data- og teletrafikken går via Sverige. Også mye av mobiltrafikken til NetCom og Tele2 er en tur innom hos söta bror. Det er lagt inn visse begrensninger på hva svenske myndigheter kan foreta seg mot sine egne borgere. Den beskyttelsen gjelder ikke nordmenn og andre borgere.

Post- og teletilsynet ber derfor folk ta sine elektroniske forholdsregler.

– Vi anbefaler alle å ta forholdsregler og beskytte sensitivt innhold som sendes til mottakere i utlandet, sier Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet. (©NTB) (©NTB)

Mer innhold fra TV 2