MÅ KUTTE MER: Neste år må Oslo universitetssykehus kutte 700 millioner kroner.  (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
MÅ KUTTE MER: Neste år må Oslo universitetssykehus kutte 700 millioner kroner. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)

Oslo universitetssykehus mistenkt for menneskehandel

Politiet vil undersøke rollen som Oslo universitetssykehus har hatt i forbindelse med menneskesmuglingssaken nærmere.

I helgen ble det klart at møbelsnekkeren som er anmeldt for menneskehandel, skal ha brakt ytterligere seks filippinere til Norge i tillegg til de tre som har jobbet ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Nå opplyser politiet til Aftenposten at de ikke utelukker at OUS som institusjon eller enkeltansatte kan bli siktet for medvirkning til menneskehandel.

Det var TV 2 som fredag meldte at ytterligere seks filippinere skal ha blitt brakt til Norge via det varetektsfengslede ekteparets møbelrestaureringsfirma.

Tre av disse skal ha jobbet på Lambertseter alders- og sykehjem, Midtåsenhjemmet og Ammerudlunden sykehjem i Oslo kommune, de tre andre i Kjøllefjord i Lebesby kommune i Finnmark.

LES OGSÅ: Formidlet sykepleiere - siktet for menneskehandel

Etter oppfordring fra politiet ønsker ingen ved OUS å kommentere saken.

– Vi har bedt OUS legge lokk på informasjon omkring saken. Vi har fokusert på ekteparets rolle i saken og vil bruke tiden fram til i morgen på det. Men senere vil vi gå inn på sykehusets rolle i denne saken og hvilken gevinst de har hatt. Sykehuset er lagt inn som mistenkt i saken, sier politiinspektør Bente Gerner i Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: – Ledere ved OUS kjente til sykepleieragent

Møbelsnekkeren er anmeldt for menneskehandel av OUS, og både han og hans kone sitter varetektsfengslet i første omgang fram til tirsdag. Nå har også Oslo kommune innlevert en anmeldelse, melder NRK.

OUS har blitt politianmeldt for menneskehandel. Det var stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos fra Frp som leverte anmeldelsen.

Sykehuset hentet tre filippinske sykepleierne via mellommannen og skal ha bedt vedkommende ta seg betalt gjennom kvinnene. De filippinske sykepleierne skal ha blitt truet til å ta opp forbrukslån på 300.000 kroner, men sier de ikke vet hvor pengene er blitt av. De ble trukket 6000 kroner av månedslønna for lånet, betalte dyrt for leie av leilighet og skal kun ha sittet igjen med noen få tusen kroner av månedslønna.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2