Opposisjonen lover å stille regjeringen til veggs

Høyre og Fremskrittspartiet vil gi regjeringen mulighet til å svare på alle kritiske spørsmål om 22. juli-kommisjonens rapport før de vurderer eventuelle konsekvenser av svikten.

Rapporten, hvor både regjeringen og politiet får knusende kritikk for mangler i den nasjonale beredskapen, sto øverst på agendaen da lederne for partiene på Stortinget torsdag ettermiddag møttes til debatt i Arendal. Partilederne er enige om at noe må gjøres, og det raskt.

– Men enigheten i seg selv kan ikke være viktigere enn å gå gjennom hvorfor det sviktet. Rapporten konstaterer dyptgående svikt i styringen av Norge, da er det Stortingets oppgave å spørre hvorfor og hvem som har ansvaret, sa Erna Solberg (H).

Både hun og Frp-leder Siv Jensen gjør det klart at de vil la statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringen svare på spørsmål og legge fram sin redegjørelse om rapporten, før de vurderer eventuelle konsekvenser.

– Det er vanskelig, også fordi 22. juli rammet mange mennesker i og nært knyttet til Arbeiderpartiet. Men det fratar ikke resten av oss det ansvaret vi har for å etterprøve punktene i rapporten og det som gikk galt. Stortingets jobb er å kontrollere regjeringen. Hvis det er åpenbart at den ikke har gjort jobben sin, må Stortinget vurdere om det skal få konsekvenser, selv om det er vanskelig og krevende, sa Jensen.

Stoltenberg har invitert stortingsrepresentantene til et ekstraordinært møte om 22. juli-kommisjonens rapport 28. august. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2