Operastjerne ble lovet norske prispenger som ikke fantes

Operastjernen Plácido Domingo sto klar til å dra til Norge for å motta 2,5 millioner kroner i prispenger fra Kirsten Flagstad Festival, men måtte avlyse da det ble klart at pengene ikke fantes.

Festivalen ønsket å hedre den verdenskjente spanske tenoren med en pris til minne om den norske operastjernen Kirsten Flagstad.

Prisbeløpet var på 2,5 millioner kroner, noe festivalen alt hadde orientert Domingo om. Det ble gjort før festivalen sendte søknad til Kulturdepartementet i april, skriver Dagens Næringsliv.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) avslo søknaden fra Kirsten Flagstad Festival om prispenger på 2,5 millioner kroner og 500.000 kroner i administrasjonsutgifter. Begrunnelsen var at departementet fører restriktiv praksis når det gjelder opprettelse og finansiering av nye priser. 3 millioner kroner er mye penger og en engangspris er ikke den beste måten å hedre Flagstad på, mener departementet.

– At en jury velger å utpeke en prisvinner og formidler dette til prisvinneren før man har skaffet penger til en slik pris, kan ikke departementet bære ansvaret for, sa Huitfeldt i en uttalelse til Stortinget i forrige måned.

Festivalens plan var å gi pengene til Domingo 13. juni neste år, 100 år etter at Kirsten Flagstad debuterte på Nationaltheatret. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2