Oljesølet brer seg sørover

Nødlossingen av olje fra det havarerte bulkskipet Full City hadde ennå ikke begynt ved middagstid lørdag. Oljen brer seg sørover.

Mannskaper fra det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage arbeidet på spreng med provisorisk tetting av hull i skroget for å hindre ytterligere utslipp, samtidig som det ble lagt nye lag med lenser rundt båten.

De første meldinger om at oljeklumper var blitt sett i sjøen helt ned mot Kragerø, viser at strømmen fører oljesølet langt vekk. Naturvernforbundets leder Kurt Oddekalv frykter at klatter av olje vil synke under overflaten og dukke opp langt nedover sørlandskysten i lang tid framover.

I de første timene etter havariet ble oljeflak ført østover mot Helgeroa, Nevlunghavn og Stavern, men sterke strømmer ut Brevikfjorden kan føre betydelige oljeflak sørover. Dette er olje som ikke er fanget inn av lenser og som driver med vær og vind.

Kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket tror at oppryddingen vil bli kostbar og langvarig. Hun viser til at det tok et halvt år å rydde og vaske etter oljekatastrofen på Fedje utenfor Bergen i 2007. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2