Like før jul demonstrerte MUF ere foran Stortinget. Amir (t.v) og Hama Osman sultestreiket.  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Like før jul demonstrerte MUF ere foran Stortinget. Amir (t.v) og Hama Osman sultestreiket. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Nytt håp om opphold for MUF-erne

Regjeringen vil gi de irakiske kurderne med midlertidig oppholdstillatelse en mulighet til å få vurdert sakene sine på nytt.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) gir såkalte MUF-ere, som ikke har fått oppholdstillatelsen fornyet, adgang til å få sin sak vurdert på nytt med sikte på varig opphold.

MUF-erne er irakiske kurdere med midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening (Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening).

- Helt spesielt

Det må imidlertid være et vilkår at identiteten er avklart, og at det ikke er grunnlag for å utvise søkeren på grunn av straffbare forhold.

- Disse sakene er av en helt spesiell karakter. Denne gruppen har vært i Norge i ti år. Skiftende regjeringer har vurdert deres situasjon, med varierende konklusjoner. Dette har gitt dem et betimelig håp om fortsatt opphold i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

- Riktig å gi dem en sjanse

- Jeg mener det er riktig at de som fikk en oppholdstillatelse i 2005, og som da fikk en forventning om å få bli i Norge, nå får en ny sjanse, sier statsråden.

Departementet vil nå sende forslaget på høring. Også dem som fikk sin sak stilt i bero i 2006, og senere ikke har fått en tillatelse, får nå en ny mulighet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2