Krigen mellom Hamas og Israel:

Nytt fly med evakuerte nordmenn landet på Gardermoen

114 personer som har kommet seg ut av Gaza den siste uken, var om bord i flyet som landet på Oslo Lufthavn mandag kveld.

FREMME: De 114 norske borgerne kunne forlate flyet like før klokken 20.30 mandag kveld. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FREMME: De 114 norske borgerne kunne forlate flyet like før klokken 20.30 mandag kveld. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

De 114 er norske borgere og personer med nær tilknytning til Norge, ifølge Utenriksdepartementet.

Flyet tok tok av fra Kairo i 15-tiden og landet på Gardermoen klokken 20.13. De tas nå imot av helsetjenesten og et mottaksteam fra Ullensaker kommune.

Lørdag kveld landet det første flyet i Oslo med norske borgere fra Gaza. 80 norske borgere var om bord i dette flyet. UD har opplyst at de er kjent med at noen har valgt å reise med kommersielle fly fra Kairo på egen hånd.

– Gjør inntrykk

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet var til stede på mottakssenteret på Gardermoen mandag kveld.

– Det er en veldig verdig stemning der inne. Rolig, fint, og de er glad for å få vann og omsorg. De sitter godt ned og ser rolige ut, sier hun til TV 2.

– Det er et fantastisk apparat som tar de imot, det er jeg veldig glad for.

Blant de ankomne er også mange barn.

– De så rolige ut og var glade for å få en liten smoothie-pose. Det gjør inntrykk at det er så mange barn, det sier sitt om situasjonen, sier Rønning-Arnesen.

60 igjen

Totalt har 217 nordmenn fått forlate Gazastripen siden onsdag sist uke.

– Det er jeg svært glad for. En stor andel av disse er barn som har levd med stor usikkerhet og under svært vanskelige forhold i lang tid, sa utenriksminister Espen Barth Eide til TV 2 tidligere mandag.

Ifølge UD er det fortsatt i underkant av 60 norske borgere eller personer med nær tilknytning til Norge igjen i Gaza. Det er ulike grunner til at disse ikke har forlatt Gaza ennå.

– Vi vil ikke hvile før alle er ute. En god del er på lister fra tidligere dager og vil komme seg ut om de kommer seg til grenseovergangen, sa Eide.

– Så er det noen som ikke er på listene, som vi jobber med å få ut.