ny8-kantring-egersund-F - Helikoptersøk avsluttet utenfor Egersund

Søket etter de to mennene som er savnet etter at de havnet i sjøen utenfor Egersund, ble avsluttet uten resultat søndag kveld.

Det var full storm og bølger på opptil 20 meter i området søndag. Tre unge menn hadde tatt seg helt ut i havgapet ved Stapnes, der de ble tatt av en bølge og feid på sjøen.

– Én av dem klarte å komme seg opp ved egen hjelp og fikk varslet om ulykken, sier pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS).

De tre var tilknyttet et filmteam som holder på med innspillingen av spillefilmen «Skumringslandet». Filmens handling er lagt til 1349 da svartedauden herjet landet.

De to som er savnet, jobbet begge i filmteamet. Mennene er 25 og 27 år gamle, og deres pårørende er varslet, opplyser politiet.

Filmprosjektet har drevet innspilling i Sokndal. I kommunehuset ble det opprettet et kriseteam søndag kveld.

Det ble satt i gang en storstilt redningsaksjon etter at nødmeldingen kom inn ved 14.30-tiden. Søket ble beskrevet som uvanlig krevende.

Dykkere fra brannvesenet ble sendt til stedet, men de kunne ikke gå i sjøen. Det var heller ikke mulig å gjøre strandsøk.

– Vi kan ikke sette inn frivillige. Det er av hensyn til deres sikkerhet, sier Bang-Andersen.

Mannskaper fra politi, brannvesen og ambulanse ble sendt til ulykkesstedet, men kunne lite gjøre på grunn av uværet. Politiet besluttet derfor å trekke mannskapene tilbake etter et par timer.

Overflatesøket fortsatte likevel fra de to helikoptrene og redningsskøyta Peter Henry von Koss. Håpet var at man skulle gjøre funn ved hjelp av det varmesøkende kameraet i redningshelikopteret. Men i 18.30-tiden ble også dette søket innstilt.

– Heldigvis fikk vi søkt i et ganske stort område fra stedet de forsvant, men til slutt var det ikke forsvarlig å fortsette. Det er full storm og bølger på opptil 20 meter. Det var bare ikke mulig å holde fram, sier pressetalsmann John Sjursø ved HRS.

Mandag morgen vil det bli vurdert om søket skal tas opp igjen.

– Forberedelse til strandsøk mandag morgen er iverksatt med bruk av mannskaper fra politi og frivillige mannskaper, sier operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt.

Politiet har snakket med personen som overlevde ulykken, men vil ikke si noe mer om hendelsesforløpet foreløpig.

– Vi har snakket med vedkommende og har en oppfatning om hva som skjedde, sier Andersen.

Ifølge Hovedredningssentralen var været spesielt dårlig søndag ettermiddag.

– Helikopterpilotene sier at de nesten ikke kan huske at det har vært så dårlig, sier Bang-Andersen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2