ny5-etterforsker-hacker - Tenåringer pågrepet for dataangrep mot flere nettsteder

Kripos har pågrepet og siktet to gutter i slutten av tenårene for omfattende dataangrep mot flere nettsteder.

De siktede er henholdsvis 18 år og 19 år gamle og ble pågrepet etter aksjoner fredag og mandag.

– Vi har pågrepet de to vi mener er de mest sentrale i disse angrepene, men vi ønsker fortsatt å snakke med flere. De pågrepne er siktet for grovt skadeverk. De er ikke kjenninger av politiet, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos til NTB.

Ungdommene tilhører en gruppe norske hackere som kaller seg DotNetFuckers. Gruppa skal den siste tiden ha stått bak angrepene mot blant andre Norsk Tipping, DNB, Politiets sikkerhetstjeneste, IT-avisen, den britiske sikkerhetstjenesten SOCA og den tyske storavisa Bild.

– Saken er fortsatt under etterforskning. Det er foreløpig for tidlig å si noe om motivet for handlingene, sier Moestue.

DotNetFuckers har rammet internettsider gjennom såkalte tjenestenektangrep. Gruppa har sendt store datamengder mot servere som driver internettsider. Det fører til at sidene blir overbelastet slik at brukere ikke får tilgang til dem.

– Vi har løslatt begge fordi det ikke er fare for gjentakelse. De har forklart seg greit i avhør. Vi har bevis både ved ransaking, beslag og analyse og har sikret spor andre steder på internett, sier Moestue til NTB.

Dataangrepene har pågått over flere uker. Kripos startet etterforskning etter flere anmeldelser om angrepene.

De to har langt på vei tilstått at de står bak angrepene og politiet har tatt beslag i datamaskinene deres.

Moestue, som er påtaleansvarlig i saken, sier at DotNetFuckers ikke er noe nettverk med hackere, men en håndfull deltakere.

– Vi vet ikke i hvilken grad de øvrige har medvirket. Det er grunnen til at vi ønsker å snakke med dem, sier han.

Kripos etterforsker saken også utenfor Norges grenser.

Tidligere opplysninger om at denne ukjente nettgruppa er tilknyttet Anonymous medfører ikke riktighet, ifølge den norske grenen av den internasjonale nettaktivistgruppa Anonymous.

– Vi har ingenting å gjøre med den pågående etterforskningen, Vi har ikke avslørt noen og vi har ikke vært i kontakt med Kripos, sier nettstedets moderator, «Andreas», til NTB.

Anonymous består av et ukjent antall aktivister som blant annet gjennomfører dataangrep i kampen for ytringsfrihet.

Moestue understreker at pågripelsene er gjort uavhengig av opplysningene som har fremkommet på internett.

– Vi hadde ikke kjennskap til informasjonen som ble lagt ut på internett omtrent samtidig med at vi aksjonerte på Romerike mandag. Nettsiden ble endret ganske raskt etter at den første meldingen ble lagt ut, sier han.

Den ikke navngitte gruppa skal ha irritert seg over aktivitetene til DotNetFuckers og identifiserer to av det de hevder er medlemmer.

– DotNetFuckers består av en gjeng 14– 16-åringer med svært lite datakompetanse. Så langt har vi ikke funnet noe motiv for angrepene, så vi går ut ifra at de gjør dette for et «kick» eller for å ødelegge for andre. De er en guttegjeng ..., heter det i teksten.

Gruppa gir uttrykk for at dette er et pågående prosjekt, og at de etter hvert vil komme med mer informasjon om DotNetFuckers. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2