ny4-transocean-tiltale-F - Ny tiltale i Transocean-saken

Økokrim har tiltalt en av Transoceans skatterådgivere for grovt skattesvik i det som blir omtalt som en av norgeshistoriens største skattesaker.

Tiltalen mot advokat Sverre E. Koch gjelder skattedisposisjoner og fremleggelse av informasjon overfor ligningsmyndighetene i perioden 2002-2005, i forbindelse med salg av oljerigger fra Transocean til ulike selskaper i Caymanøyene, opplyser Økokrim.

Ifølge tiltalen har advokaten sammen med de andre norske rådgiverne og selskapets hovedkontor i Houston sendt uriktige og/eller ufullstendige opplysninger til ligningsmyndighetene. Forholdene anses som grove fordi det dreier seg om særdeles store beløp og fordi handlingene var nøye planlagt. Sverre E. Koch mener det ikke er grunnlag for straffesakene mot Transocean, som er verdens største riggselskap.

– Selv om domstolene skulle gi skattekontoret medhold i at det er grunnlag for å endre ligningene, så mener jeg at det ikke er gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger til skattekontoret, og da er det uansett ikke grunnlag for straffansvar, sier Koch til NTB via advokatfirmaet Thommessen.

Han er dessuten kritisk til at Økokrim har tatt ut tiltalen mot ham så sent, lenge etter at etterforskningen ble avsluttet og de andre tiltalene i saken var klare. Tidligere i år ble det tatt ut tiltale mot to tidligere rådgivere og to Transocean-selskaper. Økokrim mener Transocean-konsernet har unndratt rundt 10 milliarder kroner fra beskatning i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Cayman Islands.

– Blant straffesaker som omhandler skattesvik, savner beløpene i denne saken sidestykke i norsk rettshistorie, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim. Politiet har brukt sju år på å etterforske saken. Både selskapene og de to andre rådgiverne som er tiltalt, mener det ikke er grunnlag for påstandene til Økokrim. Øvre strafferamme er ni års fengsel og eventuelle foretaksstraffer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2