ny3-treholt-morgen-F - Treholt irritert over at han ikke ble varslet

Verken Arne Treholt eller hans advokat Harald Stabell ble varslet om Gjenopptakelseskommisjonens pressekonferanse om Treholt-saken torsdag. De ble informert av mediene.

Ved 21-tiden onsdag kveld varslet Gjenopptakelseskommisjonen mediene om at den ville avgjøre Treholts skjebne på et ekstraordinært møte torsdag.

Den sene beskjeden gjør at Arne Treholt ikke rekker å reise fra Kypros til Norge før kommisjonen kommer med sin avgjørelse. Pressekonferansen der avgjørelsen blir kjent, starter klokken 13.30 torsdag ettermiddag.

Treholt mener det er en selvfølge at han skulle blitt varslet før kommisjonen gikk til mediene, men han er uansett ikke videre optimistisk på egne vegne.

– Jeg har ingen forventninger til denne kommisjonen. Jeg har heller ingen illusjoner om hva som vil komme, og magefølelsen min sier meg ikke noe, sier han til NRK.

Overfor P4 bekrefter Treholt at det kan bli aktuelt å ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ettersom han føler at kommisjonen overser hans partsinteresser.

– Treholt leste nyheten tilfeldigvis på Aftenposten.no. Og jeg fikk en tekstmelding da jeg kom ut fra et teaterbesøk klokken 22. Forrige gang fikk vi en måneds varsel. Vi er jo nødt til å forberede oss, både praktisk og mentalt, sier Stabell

– Vi hadde selvfølgelig planlagt at han skulle komme til Norge, slik at vi kunne få avgjørelsen sammen og kunne få kommentere den. Nå har han ingen mulighet til å rekke fram i tide, sier Stabell.

Han understreker at det gjelder å være ordentlig og profesjonell, begge veier.

– Jeg står på det jeg har ment hele tiden, at vi har et godt rettslig grunnlag for gjenåpning. Treholt er godt forberedt på en ny skuffelse, men ønsker jo helst at det skal gå andre veien, sier Stabell.

Treholt ble benådet den 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder.

Han har tre ganger tidligere forsøkt å få sin sak gjenopptatt uten hell.

Tirsdag ble de siste hemmelige dokumentene fra Treholt-dommen frigitt av Borgarting lagmannsrett slik at hele dommen nå er offentlig.

NRK la torsdag alle de hemmeligholdte avhørene som dannet grunnlaget for avgjørelsen om Treholt-saken skal gjenopptas. Gjenopptakelseskommisjonen har holdt avhørene lukket og hemmeligstemplet til tross for press, men nå kan alle lese avhørsutskriftene på en egen Treholt-side på NRKs nettsider. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2