ny2-svalbard-rabies-F - Ingen syke dyr funnet på Svalbard i helgen

Sysselmannens folk fant ingen dyr som så ut til å være smittet av rabies da de fløy over et område rundt Longyearbyen lørdag.

Mandag blir det ny flytur, denne gang sammen med representanter fra Mattilsynet. De kom til Svalbard søndag for å bidra til å få bukt med rabiessmitten på øygruppa.

– Vi skal møtes mandag formiddag og tar en ny flytur sammen med dem, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen til NTB.

De neste tre ukene skal en tiltakssone overvåkes jevnlig fra lufta. Samtidig skal det drives intensiv revefangst.

Stokke understreker at det er helt nødvendig å få oversikt over alle smittekilder.

– At dette dukker opp her, skyldes at smittet polarrev vandrer over isen. Både Grønland og Russland er potensielle kilder for dette, sier han.

Søndag ble det sendt prøver fra to døde dyr til Veterinærinstituttet i Oslo. Det dreier seg om en polarrev og et reinsdyr som ble funnet sist torsdag. I tillegg ble det sendt prøver fra et reinsdyr som ble slaktet med barnehagebarn til stede.

De første prøvesvarene kan tidligst komme tirsdag, ifølge Stokke.

Onsdag ble det for første gang påvist rabiessmitte hos to reinsdyr på Svalbard. Noen dager tidligere ble smitten også påvist hos en rev i Longyearbyen, for første gang siden 1980.

– Det er ingen tegn til hysteri her, men det er jo selvfølgelig et hett samtaleemne på butikken, sier Espen Stokke.

Smittevernlege Ole Tveiten på Svalbard understreker at faren for at folk er smittet av rabies, er omtrent lik null. Men Mattilsynet og Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinering likevel, for å være på den sikre siden.

Fredag startet vaksineringen, og mandag kan de neste stille seg i kø for å få en sprøyte. Barnehagebarna som var med på reinslakt, er blant dem som står på lista over utsatte grupper, og disse får tilbud om gratis vaksine. Det gjelder alle voksne og barn som har vært med på reinjakt, slakting eller partering av dyr, og dermed kan ha vært utsatt for smitte. Dersom alle takker ja, er det snakk om 200–300 personer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2