ny2-fylkestur-kongebjørk-molde-F - Kronprinsparet ved Kongebjørka

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit la lørdag turen innom den legendariske Kongebjørka ved Glomstua i Molde.

Dette er første gang kronprinsparet besøker stedet der det legendariske bildet av kong Haakon og kronprins Olav ble tatt 28. april 1940.

Ved Kongebjørka fikk kronprinsparet en orientering om historien bak stedet, der også kong Olav og kong Harald har vært tidligere.

– Det er jo så fint her, sa kronprins Haakon lavmælt til kronprinsessen mens pressen knipset bilder av det historiske øyeblikket.

Kongebjørka ble et nasjonalsymbol over motstanden mot den tyske okkupasjonen av Norge etter at Kong Haakon VII og kronprins Olav ble fotografert her av Per Bratland. Det var her de kongelige søkte ly under den tyske bombingen av Molde i slutten av april 1940. Nordahl Grieg var også i Molde under bombingen og skrev senere diktet «Kongen», der han blant annet beskriver symbolikken i bildet av Norges konge ved den «sølvbleke bjørkestamme»:

– Han og bjørken hører sammen. Som de døde er med mulden er hans sjel blitt ett med landet.

Kronprinsparet er i Molde i forbindelse med årets fylkestur, som har gått til Møre og Romsdal. Lørdag er tredje og siste dag av rundreisen, der barna har vært med på deler av programmet. Lørdag gjenstår to av i alt seks vertskommuner. I tillegg til Molde skal de kongelige til Rauma.

Det opprinnelige treet er borte, men kong Olav plantet i 1982 et nytt tre på stedet. Dette fikk stå i ti år før det ble ødelagt under nyttårsorkanen i 1992. Samme år ble det plantet ny bjørk, og det ble også reist en steinstøtte til minne om bildet som ble tatt der. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2