ny2-blyfri-ammunisjon-F - Faremo vil ikke bruke blyholdig ammunisjon

Forsvarsminister Grete Faremo vil ikke gjeninnføre blyholdig ammunisjon i Forsvaret, til tross for dokumenterte helseplager blant soldater som øver med blyfrie patroner.

Det var lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Høyres Ine Eriksen Søreide, som i den ordinære spørretimen onsdag etterlyste et politisk ansvar for det hun kalte «en skandale som har pågått altfor lenge».

– Det har i mange år vært kjent at denne ammunisjonstypen gir store helseplager. Men først 15. april i år stanset forsvarssjefen all bruk etter anbefaling fra hovedverneombudet. Vil forsvarsministeren garantere at blyfri ammunisjon ikke blir brukt før den er fri for helsefarlige konsekvenser, spurte Eriksen Søreide.

Faremo delte ikke ut garantier, men understreket at det arbeides intenst for å utvikle en type blyfri ammunisjon som ikke avgir skadelige gasser eller andre substanser.

Hun avviste påstanden fra Eriksen Søreide om at blyfri ammunisjon har dårligere egenskaper enn blyholdig og sa det er uaktuelt både av miljø- og helsehensyn å gå tilbake til ammunisjon som inneholder bly. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2