ny1-tyvegods-romania-F - Tar norsk tyvegods i Romania

Rumenske tyvebander i Norge kan går tyngre tider i møte. Politisamarbeid sørger nå for at tyvegods fra Norge beslaglegges i Romania.

Tidligere kunne rumenske kriminelle sende eller frakte tyvegods fra norske hjem til Romania og trygt selge det der uten risiko for å bli tatt av rumensk politi. Nå blir det vanskeligere, skriver Dagsavisen.

– Vi har hatt rumenske politifolk på besøk hos oss som ledd i et utvidet norsk-rumensk samarbeid og har selv hatt politifolk i Romania. Som et resultat av dette har rumensk politi nå beslaglagt store mengder tyvegods som var fraktet dit fra Norge, sier politiførstebetjent Stig Vasbø ved Majorstua politistasjons etterretnings- og vinningsavsnitt til Dagsavisen.

Mens litauere og polakker har vært i flertall blant utlendinger i norske fengsler, har antallet rumenske kriminelle økt spesielt sterkt. Kun 17 rumenere ble varetektsfengslet i Norge i årene mellom 2000 og 2007. I toårsperioden 2007 til 2009 steg antallet til 163, ifølge tall fra Politidirektoratet.

Ifølge Vasbø har nyheten om beslagene av norsk tyvegods i Romania spredt seg som ild i tørt gress i de østeuropeiske kriminelle miljøene. Å hindre selve salget, og dermed at tyvene får omsatt varene i penger, slår beina under bandene.

– Signaleffekten er viktig, og vi vet at signalene har nådd fram til de aktuelle gruppene. Disse beslagene forteller forbryterne at det ikke lønner seg å reise til Norge for å begå kriminalitet, sier Vasbø. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2