ny1-terror-vitne-sæther2-F - Politiet: Profitt alene var målet for Breiviks reiser

Politiet finner ingen holdepunkter for Breiviks historier om utenlandsreisene. De mener målet var diamantkjøp og hvitvasking av penger.

Politioverbetjent Vidar Sæther fra Kripos vitnet onsdag om politiets etterforskning av det angivelige Knights Templar-nettverket.

– Formålet for reisene var å tjene penger. Han dro til Liberia for å kjøpe diamanter, og formålet med turene til Baltikum var å hvitvaske en halv million kroner, oppsummerte Sæther i retten.

Politiet tviler også på Breiviks påstander om at Norges samtykke til NATO-operasjonen på Balkan i 1999 var et sentralt punkt for opprettelsen av KT-nettverket. De viste til at han ikke har nevnt dette i noen av sine 100 poster på FpU sitt forum på den tiden og at han i en post også omtaler nasjonalisme som «en alvorlig sykdom» i Europa.

– Vi finner ikke samsvar mellom KT-aktiviteten og hvem Breivik var i 2002, sa Sæther, som også viste til at tiltalte på den tiden stort sett ga uttrykk for at han var opptatt av å tjene penger.

Anders Behring Breivik brukte rundt 84.000 kroner på Liberia-turen, et beløp som utgjorde en stor del av pengene han disponerte før turen. De mener dette var et for stort innhogg i hans personlige økonomi til at han hadde råd til dette kun for å bygge et dekke for sitt egentlige ærend.

Sæther påpekte også det forunderlige i at Breivik har overført flere ti tusen kroner til en person i Liberia også etter han kom hjem, hvorav 10.000 kroner av var spyttet inn i diamantprosjektet av hans nærmeste venn. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2