ny1-terror-utbrudd-F - Angrep mot Breivik møter forståelse i retten

Broren til et av Utøya-ofrene skrek i raseri mot drapsmannen i rettssalen fredag og kastet en sko mot ham. – Jeg måtte gi drapsmannen en beskjed, sier Hayder Mustafa Qasim. Han møter forståelse fra mange hold.

– Dra til helvete drapsmann! Din djevel! ropte jeg. Han så rett inn i øynene mine. Jeg skjønte at han hadde skjønt beskjeden min, sier Hayder Mustafa Qasim til Aftenposten.

Hayder tok av seg den ene skoen og kastet den mot Breivik, men traff forsvarer Vibeke Hein Bæra i stedet.

«You killed my brother. Go to hell! Go to hell», skrek den unge mannen i fistel mens han ble båret ut av rettssal 250 av politiet. Lenge etter at han var ført ut på gangen utenfor rettssal 250 kunne man høre ropene hans.

– Dette var ikke noe voldelig angrep, slik jeg opplevde det. Dette var en mann i full følelsesmessig oppløsning. Jeg opplevde utbruddet som et desperat uttrykk for fortvilelse, sier Elgesem til NTB. Han påpeker at gjennomgangen av de 69 obduksjonene har foregått i svært kontrollerte og rolige former. Det er lett å forstå noen kan få sterke følelsesmessige reaksjoner, og gir uttrykk for dem.

– Broren min ble drept på Utøya. Han var alene i Norge, uten familie. Drapsmannen tok livet hans. Og han ødela livet til meg og familien. Jeg har reist fra Irak til Norge for å være til stede i retten. Og det har gjort enormt inntrykk på meg, sier han.

Advokatfullmektig Kari Nessa Nordtun bistår offerets familie.

– Han var til stede i retten også torsdag, da drapet på broren ble gjennomgått. Da gikk det forholdsvis greit, men utbruddet i dag var nok rett og slett et resultat av sorg og stress som har bygd seg opp over tid, sier Nordtun til NTB.

Hendelsen førte til applaus i salen. Nordtun tror dette måtte skje med noen, før eller senere.

– Det er jo nesten bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge. Man sitter så nær. Og det hatet og det sinnet som mange må føle etter å ha mistet sine kjære, gjør jo at det nesten er bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge, sier hun til NTB.

– Nå får han hjelp av helsepersonell. Han er tatt med i ambulanse til legevakten og får eventuell videre behandling der, sier Nordtun, som opplyser at hennes klient hyperventilerte kraftig etter hendelsen.

– Jeg skal snakke med psykolog, sier han til Aftenposten

– Men det er ikke noe galt med meg. Jeg ville bare gi morderen en beskjed. Ingenting kan forandre det han har gjort..

– Etter hva de har opplevd reagerer mange på brå og høye lyder og derfor fikk mange som var i retten en kraftig reaksjon. Men jeg vil si at jeg har stor forståelse for det som skjedde, sier Mette Yvonne Larsen til NTB.

Også talsperson Christin Bjelland i støttegruppen for 22. juli har forståelse for at gjennomgangen av drapene på Utøya vekker sterke følelser.

Sikkerheten i rettssalen der Breivik sitter tiltalt for 77 drap ble trappet opp etter opptrinnet, noe som blant annet førte til at Breivik selv måtte bære håndjern under rettsforhandlingene etter pausen.

Politiets innsatsleder Runde Bjørsvik i tinghuset bekrefter at sikkerhetsnivået er midlertidig trappet opp inntil hendelsen er evaluert og sikkerhetsopplegget gjennomgått. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2