ny1-terror-london-kommentar-F - Terrorekspert undrer seg over politiets uvitenhet

Den internasjonalt anerkjente terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over at politiet ikke vet mer om Anders Behring Breiviks London-opphold i april 2002.

I det såkalte manifestet oppgir Breivik at en antimuslimsk tempelridderorden ble dannet på et hemmelig møte i London i april 2002, etter at han hadde vært i Liberia. Politiet sier de ikke tror at noe møte fant sted, men vet ingenting.

Den svenske eksperten sier at han er ganske overbevist om at britisk politi fortsatt har opplysninger om hvem som reiste inn og ut av Storbritannia, selv om det er over ti år siden.

Spørsmålet om Breivik har hatt ideologiske støttespillere og internasjonale kontakter fra 2002 kaller han «et prioritert spørsmål».

– Ganske interessant, er hans kommentar til at politiet heller ikke vet hvor Breivik overnattet. Han har tidligere påpekt at alle overnattingssteder daglig rapporterer gjester til politiet.

Det er registrert at Breivik brukte kredittkort to ganger på to utesteder i London 3. mai, og neste registrering var på puben Nichols & Son i Oslo natt til 4. mai 2002.

– Det er helt uakseptabelt at ti land ikke har svart, sier han. Ikke minst mener han det gjelder Liberia, et land der norsk politi har identifisert en konkret person som Breivik overførte penger til etter besøket i april 2002, trolig i forbindelse med diamanthandel.

Politiet har fått opplyst at denne personen nå skal befinne seg i USA, og heller ikke det synes Ranstorp er akseptabelt.

– Politiet burde jo ved hjelp av USAs ambassade ha kunnet lokalisere vedkommende i løpet av meget kort tid, sier han, som har detaljkjennskap til en rekke terroretterforskninger i stor detalj. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2