ny1-terror-hoved2-F - Tungt å besøke graven på venninnens 18-årsdag

Kvelden før hadde Lars Henrik Rytter Øberg blitt kjent med Gizem Dogan på Utøya. De hadde drukket kaffe. Hun hadde skrevet navnet hans på låvedøra. Dagen etter ble hun drept av Anders Behring Breivik.

Lars Henrik Rytter Øberg (19) stilte i Oslo tingrett i russedress torsdag, et godt tegn på at livet har gått noe videre, ifølge statsadvokat Inga Bejer Engh. Det har gått litt opp og ned etter 22. juli i fjor, nyanserte Øberg. Spesielt var 1. mai en tung dag.

– Gizem skulle fylt 18 år 1. mai i år. For en gangs skyld droppet jeg russefeiringen og tok flyet til Trondheim. Etter noen timer fant jeg graven hennes. Jeg skrev en hilsen bakpå russekortet mitt og la det igjen der, sa 19-åringen da han ga Oslo tingrett sitt vitneprov torsdag ettermiddag.

– Hun var en veldig hyggelig jente, sa han.

Øberg så vennene bli skutt og drept ved pumpehuset. Selv berget han livet ved å kaste seg i vannet, dykke ned og svømme så langt han kunne før han måtte opp etter luft. 20-30 meter ut fra land kommer han til overflaten og ser på Anders Behring Breivik, som hever våpenet og retter det mot ham.

Han fortsatte å svømme lenger utover mens han hørte smell bak seg. Da han snudde seg og så den røde genseren til ei av jentene, forsto han at de fleste ved pumpehuset ikke var i live lenger.

14 ungdommer ble skutt og drept fra nært hold ved pumpehuset, en liten bu av lecablokker nordøst på Utøya. Dette er det enkeltåstedet der flest mennesker ble drept 22. juli. Ungdommene som gjemte seg der ble delvis lokket fram med forsikringer om at politiet var på stedet og at situasjonen var trygg før Breivik begynte å skyte.

– Han hadde steinansikt. Stemmen var autoritær og helt rolig. Jeg oppfattet ingen utbrudd i det hele tatt, sa Øberg.

– Halve hodet hennes var dekket med blod. Jeg snakket nesten som om hun skulle vært et barn, og sa at «nå skal du være med meg», fortalte hun.

Fra skjulestedet i det såkalte rocketeltet nær Skolestua kunne de høre og se Breivik. Livredd for å bli oppdaget, ba hun jenta om ikke å snakke, men gjøre håndbevegelser i sanden for å signalisere at hun var ved bevissthet. Jenta var Marte Fevang Smith (18), som så bestevenninnen Maria bli drept på Kjærlighetsstien og som skulle berge livet med Hovlands hjelp.

– Hun skrev Maria i sanden, for bestevenninnen hennes var død, sa Hovland.

– Da tenkte jeg: Nå er det min tur. Jeg så for meg at mine nærmeste ser meg død og at de gråter, og jeg tenkte at jeg ikke kunne gi opp.

Da Breivik skiftet magasin på rifla dukket Abdulrahman og holdt seg fast i noen planter under vann. Da hører han det han karakteriserte som rare lyder.

– Jeg fikk følelsen at det ble skutt etter meg, sa han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2