ny1-svalbard-rabies - Rabies hos polarrev som ble fanget i felle

En polarrev som tidligere denne måneden ble fanget i en felle i Bjørndalen på Svalbard, var smittet av rabies. Det viser undersøkelser som Veterinærinstituttet har utført.

Den smittede reven ble 13. oktober fanget i en felle som Norsk Polarinstitutt hadde satt ut i Bjørndalen, opplyser sysselmannen på Svalbard.

Tre andre rever som nylig har blitt undersøkt, var ikke smittet av rabies. Heller ikke en storkobbeunge som ble funnet ved Adventfjorden 17. oktober, var smittet, viser undersøkelsene.

Veterinærinstituttet har også levert svar på prøver fra en reinskalv som ble funnet død i Grøndalen 18. oktober. Kalven hadde ikke rabies, konkluderer instituttet.

Sysselmannen opplyser at tiltakene for å få ned revebestanden rundt Longyearbyen fortsetter. Men overflyginger med helikopter blir avsluttet når dagslyset forsvinner for sesongen. Sysselmannen ber alle som ser døde dyr eller dyr som oppfører seg unormalt, om å ta kontakt.

Til nå er det påvist rabies i tre rever som er funnet i området rundt Longyearbyen. Så langt er tolv rever blitt avlivet enten ved skyting eller fellefangst i området. I tillegg er det påvist rabies i til sammen ti reinsdyr ved Hornsund og Longyearbyen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2