ny1-rødgrønt-seminar - Slik skal Jens vinne valget

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) maner de rødgrønne til å være snille med hverandre fram mot valget til neste år.

– I den grad vi blir irriterte på hverandre og får dårlige vibrasjoner, bør vi gå inn i et mørkt rom, lukke døra og vibrere der. Vi skal snakke pent om hverandre, sa Stoltenberg under et rødgrønt internseminar i Oslo onsdag ettermiddag.

Toppfolkene i regjeringspartiene avholder et slikt stormøte en gang i året. Hensikten er først og fremst å skape begeistring for det rødgrønne prosjektet og sørge for at alle trekker i samme ende av tauet.

– Å bruke tid på interne avklaringer er en del av en regjerings jobb. Men nå er det snart ett år igjen til valget. Da må vi begynne å se framover, utdyper han overfor NTB.

– For det første må vi ha troen på at vi kan vinne. For det andre må vi være et lag, sa Stoltenberg.

Han mener de rødgrønne må evne å kombinere stolthet over oppnådde resultater med utålmodighet og samfunnskritikk.

– Det er krevende, men finner vi den nøkkelen, vinner vi valget, fastslo han.

Statsministeren viste til at oppslutningen om Ap, Sp og SV på meningsmålingene er omtrent den samme som den var våren 2008, halvannet år før forrige valg.

– Faktisk ligger vi litt over nivået fra sist. Det viser at et nytt gjenvalg er godt innenfor rekkevidde, sa Stoltenberg før tonene fra DDEs «Det umulige er mulig» skapte den reneste hallelujastemning i samfunnssalen på Arbeidersamfunnets plass.

– Alternativet til oss er en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet. Venstre vil støtte en slik regjering, selv om det fortsatt er uklart om partiet vil være med eller ikke.

Etter snart sju år som sjef for den rødgrønne regjeringen har han litt å sammenligne med hva angår indre spenninger. Og Stoltenberg bedyrer – slik han kanskje forventes å gjøre – at laget sjelden har vært mer samlet enn nå.

– Jeg opplever at stemningen er veldig god, ikke minst nå som vi har fått på plass klimameldingen og enkelte andre viktige saker. Vi har gjentatte ganger vist at vi mestrer det å finne fram til gode og samlende løsninger. Nå retter vi blikket mot 2013, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2