ny1-lo-klima-nei-F - LO-forbund vil ha ny debatt om klimaforlik

Klimaforliket må diskuteres på nytt, mener leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi. De norske klimakravene er for strenge og hindrer industriutvikling i Norge, mener han.

– Vi må ikke sette oss mål som hindrer industriutvikling her i landet, sier Leif Sande, leder i LOs fjerde største forbund, til Dagens Næringsliv.

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) tok mandag til orde for å fire på kravet i klimaforliket fra 2008 om at to tredeler av Norges utslippskutt skal skje innenlands. Bakke-Jensen vil åpne for større utslipp fra norsk jord, slik at det amerikanske selskapet Alcoa kan realisere et planlangt aluminiumsverk i Finnmark basert på norsk gass.

Ifølge klimaforliket skal utslippene fra Norge reduseres med 15 til 17 millioner tonn CO2 innen 2020. Bakke-Jensen får støtte fra LO.

– Det blir feil å kutte så mye i Norge, og det blir feil å rushe så mye i klimapolitikken. Industri og miljø må gå hånd i hånd, sier Sande.

Han mener situasjonen for aluminiumsverket i Finnmark er et eksempel på at klimaforliket, som ble vedtatt i 2008 av alle partier unntatt Frp, står i veien for industriutvikling innenlands.

– Jeg tror politikerne var inne i et rush av god vilje da forliket ble vedtatt, og at de ikke så dette, sier Sande.

Høyre forsøkte i forhandlingene om klimaforliket å presse CO2-utslippsreduksjonen opp til 20 millioner tonn, ifølge Dagens Næringsliv. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2