ny1-libya-eksport-F - UD godkjente eksport av norsk dataprogram til Gaddafis elitestyrker

Utenriksdepartementet (UD) godkjente i 2009 at et norskutviklet dataprogram ble eksportert til Muammar Gaddafis elitestyrker i Libya.

Programvaren var en del av et britisk kommunikasjonssystem som skulle eksporteres fra Storbritannia til bruk i den såkalte 32. brigade, en hæravdeling bestående av Muammar Gaddafis mest betrodde menn, skriver Aftenposten.

Brigaden skal ha vært direkte involvert da opprøret ble forsøkt slått ned i Misrata og hovedstaden Tripoli, hvor tusener av mennesker ble drept.

– Vi var veldig skeptisk da vi først fikk henvendelsen fra General Dynamics UK. Vi er alltid skeptisk til å levere lisenspliktige produkter til land utenfor NATO, sier salgs- og markedsdirektør Egil Andersen i selskapet Teleplan Globe.

Han mener det var et annet politisk klima mellom Vesten og Libya på den tiden kontrakten ble inngått, men sier at saken er svært beklagelig.

– Vi tar selvkritikk. For oss vil denne saken bli en viktig referanse i fremtidige vurderinger, sier han.

UD vil ikke kommentere saken med henvisning til taushetsplikten.

Det var det engelske firmaet General Dynamics UK som leverte systemet til Libya. Selskapet er for tiden i hardt vært i Storbritannia for eksport av militært materiell til Libya. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2