ny1-krf-høyre - Tillitsvalgte i KrF foretrekker Høyre

Et stort flertall av de tillitsvalgte i Kristelig Folkeparti vil heller samarbeide med Høyre enn de rødgrønne. SV får skylden for det.

I en undersøkelse som Dagbladet har gjort blant tillitsvalgte i KrF, sier 85 prosent av de spurte at partiet hører hjemme i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. De øvrige 15 prosentene mener KrF heller bør satse på et regjeringssamarbeid med de rødgrønne partiene.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide sier til avisa at dette stemmer godt med partiets egne kartlegginger.

– Mye tyder på at KrF-ere er mer komfortable med en Høyre-regjering enn en Arbeiderparti-regjering, jeg ser ikke for meg at dette er et bilde som kommer til å endre seg noe spesielt fram mot landsstyremøtet i september, sier Hareide.

Et samarbeid med Ap og Sp uten SV er partiet derimot mer åpen for. Uten SV er 35,3 prosent villig til å gå inn i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Hareide tror mye av forklaringen på hvorfor Frp ser ut til å være mer spiselige for partiet enn SV, ligger i KrFs symbolsaker

– Mange KrF-ere blir provosert av SV. Det er et parti som ikke har god forståelse for den kristne kulturarvens plass i det norske samfunn, spesielt når det gjelder viktige symbolsaker. Et lite eksempel er da Djupedal foreslo at bordbønn skulle ut av skolen, vekket det sterke reaksjoner, sier Hareide. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2