ny1-jødehets-statistikk-F - Krav om registrering av jødehat i Norge

Det Mosaiske Trossamfund (DMT) har på én måned opplevd elleve tilfeller av sjikane, hærverk og trusler. Nå krever DMT at politiet starter registrering av jødehat i Norge.

– Når man ikke har oversikt over disse hendelsene, er man i dårlig stand til å kjempe mot det viruset som antisemittisme representerer i et samfunn, sier DMTs leder Ervin Kohn til Vårt Land.

Politiet har ingen oversikt over hvor mange slike tilfeller som finnes på landsbasis. Men DMT har på egen hånd på én måned registrert elleve tilfeller av sjikane, hærverk og trusler.

Dette inkluderer fire trusselbrev, inkludert drapstrusler. Videre ble en jødisk drosjesjåfør sjikanert og drapstruet på Gardermoen. Under en jødisk gravferd stoppet en forbipasserende mann og ropte «fuck the Jews» mens han gjorde nazihilsen. Noen menn i en bil har trakassert DMT-medlemmer og gjort nazihilsen, og det har vært to tilfeller av steinkasting på synagogen i Oslo. I tillegg har noen kastet flasker mot synagogen, og det har blitt tegnet hakekors og davidsstjerne i snøen på parkerte biler i nærheten av synagogen.

Politiet mener det finnes for lite jødehat til at man kan føre detaljert statistikk. – Poenget med statistikk er å kunne få en god oversikt, følge utvikling og sette i gang nødvendige tiltak, sier seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet.

Antirasistisk senters leder Kari Helene Partapuoli mener derimot at politiets argument er dårlig. – Med en jødisk minoritet på rundt 1.000 personer, vil tallene alltid være små. Mange tror at antisemittisme ikke eksisterer i Norge, noe som gjør det vanskelig å få gjort noe med problemet, sier hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2