ny1-eøs-ap-regj-strid-F - Støre advarer mot norsk nei til EØS

Arbeiderpartiet er forberedt på politisk strid med Senterpartiet om EØS etter at Sp-leder Liv Signe Navarsete uttalte at en ny rødgrønn regjering må utrede alternativer til EØS etter 2013.

– Jeg vil ikke forskuttere forhandlinger som ligger to år fram i tid, men jeg tror et stort flertall i Ap vil mene at EØS-avtalen er viktigere nå enn før, for både arbeidsplasser og velferd. Jeg ser det derfor som veldig usannsynlig at vi kan regjere på en plattform som åpner for å si opp EØS-avtalen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Fredag uttalte Liv Signe Navarsete til samme avis at EØS-avtalen har vært en hellig ku i norsk politikk, og at sterke krefter blant partiene og i byråkratiet har lykkes med å legge lokk på debatten om EØS.

Sp-lederen åpner for en folkeavstemning om EØS-avtalen eller et vedtak i Stortinget og sier Sp vil kreve at en ny rødgrønn regjering utreder alternativer til avtalen etter neste stortingsvalg i 2013 .

– Det går nå opp for folk at de er blitt ført bak lyset, sa Navarsete.

Støre sier han forventer at det kommer en offentlig debatt om EØS, men understreker at han er «trygg på at EØS-avtalen vil bestå».

I januar blir regjeringens egen Europa-utredning offentliggjort. Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen innrømmer at den økende skepsisen mot EØS i det norske folk vekker bekymring.

– Det er ganske sensasjonelt at vi på de 18 årene som har gått siden EØS-avtalen ble inngått, ikke har hatt en skikkelig offentlig debatt om EØS. Vi har tatt den som en selvfølge, sier Johansen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2