ny1-asylbarn-ut-vanlig-F - Daglig kost å sende ut asylbarn

I løpet av de siste tre årene har 2.434 asylbarn blitt sendt ut av Norge. Hele 73 prosent av dem ble sendt ut med tvang.

De siste årene har mellom to og tre barn daglig reist fra Norge. Flertallet er blitt hentet av politiet. Utsendelsen av disse barna har ikke på noen måte skapt like mye oppmerksomhet som konflikten rundt de 450 asylbarna som nå skaper politisk storm i Norge.

Tallene Vårt Land har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU), viser det totale bildet for både tvangsutsendelser og frivillige utsendelser av barn. I 2009 ble 509 barn sendt ut. I 2010 ble 974 sendt ut, mens tallet var 951 for 2011.

Trenden vil etter alt å dømme ikke avta med det første. 1. mars i år satt det 1.173 barn på norske mottak med endelig avslag på sine søknader. Av disse er om lag 35 prosent født i Norge, og nesten tre firedeler av barna har ventet på mottaket i mer enn to år, skriver avisen.

– At de blir værende på asylmottak, er foreldrenes valg. De skyver barna inn i en vanskelig situasjon når de likevel blir værende, sier seksjonssjef Mange Løvø i PU.

Han frykter at følelser nå skal styre den norske asylpolitikken, men understreker at han har forståelse for at det kan være vanskelig å dra fra Norge når man har bodd her lenge.

Fremskrittspartiets Per Sandberg er enig i at det har blitt mye oppmerksomhet rundt de 450 asylbarna som mange nå mener må få bli.

– I slike saker får enkeltpersoner veldig mye oppmerksomhet. Alle blir selvfølgelig berørt. Men når man skal tenke med hjertet, og ikke hjernen, tvinger det politikerne i kne, sier Sandberg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2