ny1-ap-boligminister-F - Ap-utvalg vil ha boligstatsråd

Et Ap-utvalg legger denne uken fram en rapport som konkluderer med at Norge bør ha en egen boligminister.

Utvalget ledes av Håkon Haugli (Ap). Han bekrefter at utvalget vil foreslå en egen ministerpost for bolig. Dette skal være en statsråd med makt til å tvinge kommunene til å få fortgang på reguleringsarbeidet som mange steder er en flaskehals, skriver Aftenposten.

– Vi trenger en egen statsråd for bolig. Skal vi få opp boligbyggingen, er det nødvendig å samle ansvaret ett sted, hos en statsråd som kan være en sterk pådriver og rydde av veien hindringer, sier Haugli.

Han ønsker ikke å kommentere ytterligere detaljer, men Aftenposten har fått tilgang til et utkast fra utvalgets rapport. Utvalget konkluderer ifølge avisen med at det er behov for flere kontroversielle tiltak for å øke byggingen av nye boliger. Spesielt viktig er dette i pressområder som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen.

Foruten egen boligminister, ønsker utvalget snevrere adgang til å klage på boligutbygging for fylkesmenn og statlige etater. Utvalget ønsker dessuten forenkling av regelverk og krav om raskere saksbehandling i byggesaker.

Posten som boligminister innebærer ansvar for hele plan- og bygningsloven. I dag er dette ansvaret delt mellom Liv Signe Navarsetes (Sp) kommunal- og regionaldepartement og Miljøverndepartementet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2