Ny trend overrasker: – Veldig spesielt

Både ny- og bruktbilmarkedet er i fritt fall. Likevel er det én salgstrend som overrasker bruktbilselgeren.

TØFFE TIDER: Det er tøffe tider for bilmarkedet. Bruktbilforhandleren Rebil tror ikke på en snarlig endring. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
TØFFE TIDER: Det er tøffe tider for bilmarkedet. Bruktbilforhandleren Rebil tror ikke på en snarlig endring. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Stadig færre velger å kjøpe ny bil, og prisene i markedet er under voldsomt press.

På ett år har nybilsalget falt 15 prosent, og det er lite som tyder på at salget skal kraftig opp fremover.

Bruktbilsalget rammes også av trenden.

Ferske tall fra bruktbilforhandleren Rebil viser at bilene deres selges hele 43 prosent billigere nå enn i fjor høst.

– Det er klart at vi ser et sort prisfall over tid, så det er mange bruktbiler som er gunstig priset nå, sier medgründer og analyseansvarlig Jonathan Parr i Rebil til TV 2.

Går mot strømmen

Det er flere årsaker til priskollapsen, ifølge Parr. Han viser til nybilmangelen i fjor sommer, som presset prisene ned da leveransene kom.

Samtidig har produsenter justert prisene på grunn av lavere produksjonskostnader.

SELGER BRUKTBILER: Jonathan Parr er både medgründer og analyseansvarlig i Rebil. Han peker på to bil-modeller som har nådd sitt bunnivå. Foto: Kristin Grønning / TV 2
SELGER BRUKTBILER: Jonathan Parr er både medgründer og analyseansvarlig i Rebil. Han peker på to bil-modeller som har nådd sitt bunnivå. Foto: Kristin Grønning / TV 2

På toppen av dette kommer den økonomiske situasjonen. Høyere renter og prisvekst gjør at stadig flere nordmenn får mindre å rutte med.

Selv om markedet har opplevd et kraftig fall, er det én tendens som overrasker bilforhandleren.

En rekke eldre biler har nemlig steget mye i verdi det siste året.

– Det er selvfølgelig interessant å se at enkelte modeller går imot markedet ellers, og holder seg godt eller stiger i verdi, sier Parr.

– De skal på en måte falle, så det er ekstra spesielt at det går andre veien.

Én fellesnevner

Bilforhandleren tror dyrtiden gjør at nordmenn er på jakt etter billigere biler. I tillegg har eksporten av bruktbiler fra Norge økt kraftig hittil i år.

Når etterspørselen øker, gjør prisene naturlig nok det samme.

TRÅTT MARKED: Bilmarkedet har falt kraftig det siste året. Likevel har enkelte modeller steget i pris. Foto: Kristin Grønning / TV 2
TRÅTT MARKED: Bilmarkedet har falt kraftig det siste året. Likevel har enkelte modeller steget i pris. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Bruktbilene som skiller seg ut varierer i alder. En fellesnevner er at de er rimelige.

– Det er et spenn, men vi ser de litt eldre bilene har beveget seg oppover det siste året.

– Når så dere at trenden begynte?

– Vi så tidlig at enkelte modeller skilte seg ut i positiv forstand, men det tar litt tid før vi kan konkludere at noe er en trend, sier Parr.

Når en bil er seks år gammel eller mer, faller verdien gjerne med rundt 10 prosent hvert år, ifølge NAF.

– Det siste året har det kanskje vært en dobling av dette på det generelle markedet. Det er en større nedgang enn det som historisk sett er vanlig, sier Parr, og legger til:

– Det å kunne holde seg eller stige i verdi i et sånt marked er veldig spesielt.

Disse er mer verdt nå

Rebil er en relativt ny bruktbilforhandler og har lagt bak seg litt over to år i markedet.

– Noe av det viktigste vi gjør i Rebil, er å estimere prisen våre presist. Her er vi veldig datadrevne og har god innsikt i trendene og utviklingen som skjer i markedet, sier Parr.

Erfaringene til deres prisanalytikerne er blant annet at biler som er attraktive eksportobjekter har holdt seg godt i pris.

Eksempelvis har SUV-er som Skoda Kodiaq og Volkswagen Tiguan hatt en flat utvikling.

Parr viser også fram fem modeller som har steget i pris det siste året. De har en prisøkning på mellom fem og 22 prosent:

Merke Modell Drivstoff Årsmodell Prisøkning Endring
Volkswagen Golf Diesel 2013 19.747 kroner 22 prosent
Volkswagen Tiguan Diesel 2017 14.147 kroner 5 prosent
Ford Mondeo Diesel 2008 14.048 kroner 79 prosent
Audi A3 Bensin 2014 14.000 kroner 10 prosent
Volkswagen Tiguan Diesel 2013 13.000 kroner 10 prosent

– Ellers har mange av bilene som tidligere har falt mye nådd sitt bunnivå, og hva disse faktisk selges for i markedet har økt noe den siste tiden, sier Parr.

Han viser til mindre elbiler som Nissan Leaf og e-Golf. Prisen disse selges for nå er oppimot 10 prosent høyere enn bare noen måneder siden.

Rebil venter ikke en umiddelbar endring i bilmarkedet i tiden fremover.

– Dette drives av mange forskjellige faktorer, og vil nok normalisere seg når ting ellers går mot normalen, sier Parr.

Han har tro på en stabilisering mot neste sommer.

– Da vil det nok jevnt over hele segmentet være slik det vanligvis er.

Kjøpe eller selge bil?

Dagens bilmarked endrer seg raskt, så det er verdt å være obs på markedssituasjonen. Parr kommer derfor med fem råd til deg som skal kjøpe eller selge bil i nærmeste framtid.

Vurder biltypen: Det er viktig å vurdere biltypen man skal kjøpe og hvorvidt disse har falt eller økt i pris i det siste. Eksempelvis er elektriske biler under 400.000 kroner og rimelige fossilbiler stort sett attraktive, men for nyere og dyre elbiler er prisnivået fortsatt ofte for høyt.

Bilmodellen: Vurder om det er en bilmodell du tror det selges mange av og om det ligger mange til salgs på finn.no. Er det eksempelvis en Golf eller en Tesla selges det typisk mange av disse. Har du en bil det forventes å selges mange av og tilbudet på finn.no ikke er så stort, da vil typisk prisnivået være rettvisende.

Sjekk skadehistorikk: Det er viktig å stille spørsmål om bilens skadehistorikk. Har bilen tidligere vært i en større kollisjonsskade, kan det være risiko for at feil vil følge i etterkant.

Sjekk servicehistorikk: Spør om bilen har fulgt service etter anbefaling og sørg for å få dokumentasjon på dette ved kjøp. At bilen har fulgt servicen viser at den er godt vedlikeholdt, og dokumentasjonen er også et viktig verdidokument når du skal selge bilen igjen senere.

Vurder selger: Kjøper du bil av en privatperson har selgeren 2 års reklamasjonsansvar. Er det derimot en forhandler, er reklamasjonsansvaret 5 år. Sin regel må man regne med å betale litt mer hos en forhandler enn en privatperson ettersom man som kjøper har bedre rettigheter, men vi anbefaler likevel sjekke punktene over uavhengig av hvem selgeren er.

Betaling: Sjekk om det er heftelser på bilen i Brønnøysund-registeret, hvis det er tilfelle spør du om en bekreftelse fra banken for detaljer til innfrielse av lånet. Hvis selgeren er en forhandler, bør selger sørge for dette og bekrefte at lånet er innfridd. Ellers er det å anbefale å som minimum ha kontrakt signert med bankID fra begge parter, før man betaler og skifter eier på bilen.