Ny bispekåpe til biskopen i Nidaros

Biskopen i Nidaros har fått ny reisebispekåpe – et stykke tekstilkunst til 200.000 kroner betalt av SpareBank 1 SMN.

– Det er viktig å bære med seg det skjønne og det vakre, sa biskop Tor Singsaas da han på en pressekonferanse i Erkebispegården onsdag tok på seg den nye kåpa og besvarte spørsmålet om hvorfor biskopen trenger en så fin og dyr kåpe.

Sammen med tekstilkunstneren Randi Heitmann Hjorth, administrerende direktør Finn Haugan i SpareBank 1 SMN og representanter for Nidaros bispedømmeråd viste biskopen fram det nye plagget – eller kunstverket – for journalister og fotografer.

– Det er mye sannhet i det gamle ordet om at klær skaper folk, kommenterte Marvin Wiseth fra sidelinjen. Trondheims tidligere ordfører er konserndirektør i SpareBank 1 SMN, og var også til stede på forestillingen.

Kåpa er hvit. Stoffet er ullsateng med silkebroderier. Fôret er av gyllen silke. Broderiene er kristne symboler – St. Jakobs skjell, pilegrimsstaven, firkløveren og Olavskorset.

Haugan fortalte at sparebanken i Trondheim siden 1871 har vært den største private bidragsyter til restaureringen av Nidarosdomen, og at det i dagens kroneverdi er bevilget til sammen 25 millioner kroner til kirken.

Hvorfor biskopen i Nidaros trengte en ny reisebispekåpe? Den gamle – fra 1960 – hevdes å være helt utslitt. Men den skal bevares, sammen med andre gamle kirketekstiler.

Tor Singsaas opplyser at den nye kåpa skal tas i bruk allerede torsdag, ved en gudstjeneste i Værnes kirke i Stjørdal. (©NTB)

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2