Illustrasjonsbilde. (Foto: colourbox.com)
Illustrasjonsbilde. (Foto: colourbox.com)

NRK til PFU for innslag om lesbiske foreldre

Klageren mener NRK driver «homopropaganda».

NRK er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for et innslag i programmet Schrödingers katt hvor det blir hevdet at ingen kombinasjon av foreldre er bedre enn to lesbiske mødre.

– Manipulerende og misvisende

Det er Jon Kvalbein som klager NRK inn for PFU, melder Fritanke.no. Nina Karin Monsen skal ha lest klagebrevet og samtykket i at det ble sendt, og hun har selv klaget saken inn for Kringkastingsrådet.

Det er forskningsprogrammet Schrödingers katt på NRK1 den 29. oktober som har fått de to til å reagere. «Etter mitt skjønn var programmet manipulatorisk og misvisende,» skriver Kvalbein i sitt klagebrev.

– Barn av lesbiske klarer seg best

I omtalen av innslaget på nettet skriver NRK at dansk forskning viser «at det er barn av lesbiske som klarer seg best». Grunnlaget for påstanden er Merete Laubjergs forskning på adoptivbarns psykiske helse. Laubjergs undersøkelser viser at adoptivbarn som vokser opp med lesbiske foreldre, viser seg å ha mindre behov for psykisk helsevern enn andre, melder NRK.

– NRK fronter holdning til verdipolitisk tema

I sitt innslag har Schrödingers katt også klippet inn arkivopptak av et intervju med Monsen der hun blir konfrontert med sine påstander om at «lesbiske kvinner lar barn starte med et handikap».

NRK har brutt Vær Varsom-plakaten på flere punkter, både ved å misbruke sitater fra Monsen og ved å fremme «generelle påstander som det ikke er dekning for» i Laubjergs forskning, hevder Kvalbein.

I innslaget forsøker NRK «å fremme en bestemt holdning til et kontroversielt verdipolitisk tema,» konkluderer han.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2