FLYR IKKE: Et Norwegian-fly Boeing 737-800 med halenummer LN-NIE ved gate på Bergen lufthavn, Flesland. Foto: Pål S. Schaathun
FLYR IKKE: Et Norwegian-fly Boeing 737-800 med halenummer LN-NIE ved gate på Bergen lufthavn, Flesland. Foto: Pål S. Schaathun

Norwegian unngår å fly over Ukraina – SAS flyr til Kyiv

På grunn av sikkerhetssituasjonen har Norwegian inntil videre besluttet å ikke fly over Ukraina. SAS vil gjennomføre sin planlagte flyvning fra Oslo til Kyiv tirsdag morgen.

– Denne vurderingen har vi tatt ut ifra en helhetlig sikkerhetsvurdering. Vi har derfor besluttet å ikke fly over Ukraina inntil videre. Sikkerhet kommer alltid først, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til TV 2.

Flyselskapet har i utgangspunktet ingen direkteruter til Ukraina, men flyr av og til over vestlige deler av Ukraina dersom man skal til Kypros eller Tyrkia. Nå er det imidlertid en slutt på dette inntil videre.

– Generelt sett flyr vi ikke over Ukraina så mye. Etter MH17-ulykken har vi generelt unngått østlige deler av Ukraina.

SAS flyr til Kiev

TV 2 har også vært i kontakt med SAS, som tar en fortløpende vurdering. SAS har til vanlig ukentlige flyvninger tirsdager fra Oslo til Kyiv, Ukrainas hovedstad. Etter planen skal dette flyet fortsette å gå som vanlig.

– Vi følger situasjonen tett, men den foreløpige vurderingen er at flighten som står oppført tirsdag morgen skal gjennomføres, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Han understreker at sikkerheten til passasjerene og de ansatte alltid er første prioritet.

– Ved den minste tvil kan vi komme til å endre avgjørelsen, sier Eckhoff.

Flere unngår området

Flyselskapet Flyr opplyser til TV 2 at de generelt sett ikke flyr over Ukraina.

– Vi flyr ikke over Ukraina generelt sett. Vi har ingen destinasjoner hvor vi flyr den veien nå, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr.

Mens det nederlandske flyselskapet KLM har stanset flyvninger til Ukraina, har British Airways bestemt seg for å unngå flyvninger over Ukraina sitt luftrom.

Fraråder reiser

På grunn av den alvorlige og uforutsigbare sikkerhetssituasjonen, har Utenriksdepartementet frarådet alle reiser til Ukraina, Russland og Hviterussland. Samtidig ber de alle norske borgere om å komme seg hjem.

– Det er en alvorlig og uforutsigbar sikkerhetssituasjon som kan endre seg raskt. Vi har tett dialog med våre allierte om situasjonen. Derfor fraråder vi nå alle reiser til Ukraina, og vi oppfordrer norske borgere til å forlate landet, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på en pressekonferanse fredag kveld.

Relatert

Mer innhold fra TV 2