STREIK: SAS-pilotene reagerer sterkt på flyselskapets beslutning om konkursbeskyttelse. Foto: Frode Hoff / TV 2
STREIK: SAS-pilotene reagerer sterkt på flyselskapets beslutning om konkursbeskyttelse. Foto: Frode Hoff / TV 2

Norske piloter i streikemøte: – Bruker streik som en brikke i et spill

GARDERMOEN (TV 2): SAS-pilotene har møtt opp til streikemøte. Nestleder i Norsk Flygerforbund reagerer kraftig på nyheten om konkursbeskyttelse.

Tirsdag ble det kjent at SAS har søkt om konkursbeskyttelse i USA. SAS-pilotene føler seg lurt og mener ledelsen gjør dem til syndebukk i streiken uten intensjon om å inngå en avtale.

900 SAS-piloter er tatt ut i streik. De norske SAS-pilotene maner til kamp under et streikemøte på hotellet Radisson Gardermoen. Møtet startet klokken 12.

– Nå skal vi lytte til medlemmene, svare på spørsmål og ta oss god tid til å samle laget. Dette er det viktigste vi gjør, sier nestleder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.

– Veldig spesielt

Wasland mener SAS-ledelsen setter de ansatte i et dårlig lys.

STREIKEMØTE: Leder Aleksander Wasland i Norsk flygerforbund samler pilot-laget til streikemøte. Foto: Martin Leigland / TV 2
STREIKEMØTE: Leder Aleksander Wasland i Norsk flygerforbund samler pilot-laget til streikemøte. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Vi fikk noen signaler på pressekonferansen i dag, hvor styrelederen sa at en streik fremskynder prosessen rundt konkursbeskyttelse. Så her kan det virke som om ledelsen bruker streik som en brikke i et spill for å få konkursbeskyttelsen tidligere, sier Wasland.

– Pilotene opplever dette som en tøff og vanskelig situasjon.

Wasland sier pilotene har strukket seg veldig langt for å imøtekomme SAS.

– Pilotene har forsøkt å gi og gi. Helt siden november har det vært samtaler og snakk om innrømmelser rundt 25 prosent i lønn- og arbeidsvilkår.

Reagerer på konkursbeskyttelse

Leder for SAS-pilotene, Roger Klokset, reagerer sterkt på at SAS søker om konkursbeskyttelse i USA.

– Dette forsterker vårt inntrykk av at dette er en villet streik fra ledelsens side - for å skape en syndebukk sier han.

SAS-sjefen avviser dette fullstendig.

– Vi har vært åpne og transparente, sa SAS-direktør Anko van der Werff under en pressekonferanse i Stockholm tidligere i dag.

– Det gjenstår mye å gjøre. Vi må kutte i kostnader for å være konkurransedyktige. Den pågående streiken gjør situasjonen enda tøffere. Vi må gjøre mer, og gjøre det raskere, sa styreleder i SAS, Carsten Dilling.