Norsk forbrukerseier mot EU

Et nytt EU-direktiv, som blant annet skulle kutte den norske reklamasjonsretten fra fem til to år, skal nå behandles på nytt.

I januar i år var EU sikker på at det nye direktivet skulle bli godkjent allerede i mai. Da ville norske forbrukere blitt avspist med to års reklamasjonsrett ved kjøp av kjøleskap, komfyr, vaskemaskin og TV-er, mot fem år i dag.

I første omgang utsatte EU behandlingen av saken til i høst, men nå er det klart at vedtaket ikke kommer før til våren. I mellomtiden skal alt bakgrunnsmateriale gjennomgås på nytt.

– Denne saken har vært førsteprioritet for oss de siste årene, sier advokat og seniorrådgiver Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet til Aftenposten

– Norge kan ikke ta hele æren for at EU går gjennom materialet på nytt, men vi har bidratt sterkt, sier han.

Forbrukerrådet var tidlig ute med et tydelig og begrunnet standpunkt mot forslaget.

– Regjeringen delte heldigvis vår bekymring og har vært tydelige på dette i sin EFTA-uttalelse. Nå ser vi at de norske argumentene blir plukket opp av andre land, sier Lange.

I utgangspunktet skulle det nye EU-direktivet sette grenser for hvor gode forbrukerrettighetene kan være i EU-landene. Norge har argumentert for at hvert land skal kunne ha bedre rettigheter enn den felles lovgivningen. Politikere i Storbritannia, Frankrike og Tyskland er blant landene som nå støtter det norske synet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2