Iranske flyktninger på gata i Athen. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)
Iranske flyktninger på gata i Athen. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)

Norsk Folkehjelp vil åpne asylmottak i Hellas

For 70 enslige mindreårige asylsøkere i Hellas.

Norsk Folkehjelp har søkt Justisdepartementet om 16 millioner kroner årlig til det planlagte senteret i Hellas, skriver Klassekampen.

– Vi driver elleve mottak i Norge og har sett på å drive slikt arbeid i Europa. Norsk asylpolitikk blir i stor grad styrt fra Europa ved at det som skjer der, skjer her. Siden 90 prosent av de som søker i Europa kommer via Hellas, er Hellas et nøkkelsted for oss for å bli bedre som politisk aktør og som driftsoperatør, sier flyktningseksjonens leder i Norsk Folkehjelp, Trygve Augestad.

70 plasser

Det planlagte senteret skal ha plass til 70 unge mennesker samt 25-40 ansatte fordelt på tre avdelinger. Aldersspennet er tenkt å være fra 14 til 18 år, hovedsakelig gutter.

I dag er det kun plass til 350 unge på mottak i Hellas, mens det i fjor kom mellom 3.000 og 5.000 unge asylsøkere dit, ifølge avisen.

Norsk Folkehjelp ser ikke bort fra at også andre steder i Europa kan være aktuelle, for eksempel Romania, Bulgaria, Spania og Italia, men har ingen konkrete planer.

Ingen lovnader

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet vil ikke kommentere om Hellas-prosjektet kommer med i statsbudsjettet 5. oktober. Han sier imidlertid at Hellas trenger alle positive krefter som kan bidra og at det er nødvendig med samarbeid på europeisk nivå.

– Vi skal se på søknaden fra Norsk Folkehjelp, sier han.

Justisdepartementet jobber på sin side med å etablere to mottak for unge asylsøkere i Kabul og i Nord-Irak. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2