Norsk firma saksøker Disney-selskap

Den norske lampeprodusenten Luxo AS saksøker det amerikanske animasjonsfilmstudioet Pixar – et datterselskap av Walt Disney – for å misbruke deres varemerke, den kjente Luxo-lampen.

– Vi har registrert at Disney og Pixar skal lansere et produkt som heter Luxo jr, som er en fysisk lampe. Det er en overtredelse av våre rettigheter. Vi mener det er ulovlig bruk av vår merkevare, sier daglig leder Mikkel Sandvik i Luxo AS til Aftenposten.no.

Selskapet har levert inn et søksmål til en domstol i New York for å stanse bruken av varemerket Luxo. Luxo-lampen selges blant annet i en pakke sammen med Pixars siste film Up.

Siden 1986 har en animert utgave av den norske lampen vært kjennetegnet til det amerikanske animasjonsstudioet. Lampefiguren spilte bokstavelig talt hovedrollen i Pixars aller første film i 1986. Den animerte juniorutgaven av Luxo L-1 har siden vært maskoten til filmstudioet som står bak filmer som Toy Story, Småkryp, Monsterbedriften, Oppdrag Nemo, De utrolige og Ratatouille.

Luxo AS ønsker også å stanse en ny attraksjon i Walt Disney World. En 2 meter høy versjon av lampen ble i sommer en del av underholdningen på Pixar Place i fornøyelsesparken i Florida.

Luxo L-1 ble lansert i 1937 og har siden solgt i over 25 millioner eksemplarer over hele verden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2