Norge skal bidra til opptrening av afghansk politi

Norge sender 80 soldater og offiserer til en ny nordisk styrke som skal trene opp afghansk politi.

De 80 soldatene og offiserene stilles som militært bidrag etter at de siste norske soldatene etter planen forlater Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan, melder VG.

– Bidraget er et ledd i den langsiktige og gradvise omformingen og nedtrappingen av Norges militære engasjement i Afghanistan. I Nord-Afghanistan er det et udekket behov for rådgivning, opplæring og støtte av det afghanske nasjonale politiet. En videre utvikling av politistyrkene er en viktig forutsetning for afghanske myndigheters evne til å overta og ivareta sikkerhetsansvaret. Rådgivning, opplæring og støtte til afghansk politi er en kritisk funksjon og blant ISAFs høyeste prioriteter. Et norsk bidrag til dette vil være en meget verdifull kapasitet, helt i tråd med ISAFs og afghanske myndigheters behov, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Styrken vil holde til i Mazar-i-Sharif og vil bli utplassert fra årsskiftet 2012/2013.

Det norske bidraget er ett politirådgivningslag som skal operere i Balkh provins, samt personell til styrkens ledelse.

– Etableringen av et politirådgivningslag betyr at Norge opprettholder et substansielt og svært viktig bidrag i Nord-Afghanistan etter uttrekningen fra Faryab provins, sier forsvarsministeren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2