Norge og EU møtes for å diskutere omstridt toll

Både danskene og svenskene er kritiske til de planlagte norske tollendringene på enkelte ostetyper, lam- og storfekjøtt. Onsdag ettermiddag møtes Norge og EU for å diskutere saken.

Danmarks handelsminister Pia Olsen Dyhr er blant dem som har reagert sterkest på endringene, og har presset på for at saken skulle få stor oppmerksomhet i EU. Sveriges handelsminister Ewa Björling er også kritisk, men sier Sverige ikke ønsker noen tollkrig med Norge, skriver Nationen.

– Jeg vil ikke se en handelskrig med Norge. Jeg vil at vi skal åpne opp og få frihandel, sier Björling til det svenske nyhetsbyrået TT.

Avdelingsdirektør Alf Vederhus i Landbruksdepartementet sier det fra norsk side legges opp til en gjennomgang av avtaleverket og av de foreslåtte norske tollendringene. Talsmann for EUs landbrukskommissær Dacian Ciolos, Roger Waite, sier EU fortsatt er urolig over følgene av tollendringene.

Pia Olsen Dyhr sier hun forventer at Norge får klar beskjed om hva EU mener.

– Jeg har en klar forventning om at EU gjør det tydelig overfor Norge at vi skal i retning mindre proteksjonisme og mer frihandel, og at ethvert skritt i en annen retning er problematisk, sier hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2