Norge kan få frigitte Guantanamo-fanger

Norge vil lytte dersom USA ber om hjelp til å ta imot frigitte fanger fra Guantanamo, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Men han vil ikke forskuttere noe svar.

– Vi har registrert at amerikanerne vil henvende seg til nærstående land med spørsmål om bistand til å ta imot frigitte fanger fra Guantanamo. Det er naturlig å lytte til hva de ber om, men foreløpig har vi ikke fått noen henvendelse fra USA, sier Støre til NTB.

Han vil ikke si hva svaret vil være på en slik henvendelse.

– Vi må først få en konkret forespørsel og ta utgangspunkt i den, før vi svarer, sier utenriksministeren.

Norge er ett av flere aktuelle mottakerland når president Barack Obama ber allierte i Europa om å ta imot det som anslås å være mellom 30 og 50 Guantanamo-fanger. Dette er mennesker som sitter i den snart nedlagte terroristleiren, som slipper tiltale i USA og som USA ikke vil sende tilbake til sine hjemland.

– Vi hilser velkommen Obamas beslutning om å legge ned Guantanamo-leiren, men vi vil først ta stilling til en konkret henvendelse når den kommer, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap)

Ifølge VG vil fangene Norge eventuelt tar imot, kunne bevege seg fritt her, siden de verken er tiltalt eller dømt i USA. Støre vil ikke si om det kan bli aktuelt å si ja til en fange og nei til en annen.

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2