Nobel-hacking rammet mange

Slett datasikkerhet ved Nobelinstituttet har ført til at over 300 personer og selskaper kan ha blitt utsatt for dataspionasje. Politiet har liten tro på at de skyldige vil bli funnet.

300 privatpersoner, bedrifter og organisasjoner som besøkte nettsidene til Nobelkomiteen og Nobelinstituttet 26. og 27. oktober, kan ha blitt utsatt for dataspionasje, skriver Aftenposten.no.

Senere har en rekke mennesker mottatt falske invitasjoner på e-post fra Nobelinstituttet. Disse inneholdt også virus som infiserer datamaskinene til dem som klikker på lenken.

Spionasjen mot Nobelinstituttet har pågått mye lengre enn tidligere kjent. Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet gikk det elleve dager fra nettsidene ble hacket, og til man oppdaget det avanserte innbruddet som er sporet til en datamaskin ved et universitet i Taiwan.

Denne uken anmeldte Nobelinstituttet angrepet til Oslo politidistrikt, men det er lite som tyder på at de skyldige vil bli funnet.

- Når det går utenfor Norges grenser er det begrenset hvilke ressurser politiet sitter på, sier politiinspektør Hans-Peder Torgersen i Datakrimgruppa i Kripos til VG Nett. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2