NOAS: Mange barn blant de utsendte

Norsk organisasjon for asylsøkere tegner et dramatisk bilde av lørdagens store uttransportering av kosovoserbere. Lørdag ettermiddag satte et fly med 71 personer kursen for Serbia.

– Vi kjenner til at flere har klart å rømme før de ble hentet. Det viser hvor stor frykten for å bli sendt ut av Norge er blant kosovoserberne, sier konstituert generalsekretær Sylo Taraku i NOAS til NTB.

Politiets utlendingsenhet opplyser at i alt 71 personer ble pågrepet i en koordinert aksjon ved 13 asylmottak over hele landet. Uttransporteringen skal være den største som noensinne er gjennomført, men ifølge NOAS var planen å sende ut om lag 100 kosovoserbere.

Myndighetene har chartret et eget fly som skal ta seg av uttransporteringen. Flyet startet innhentingen i Nord-Norge, før det endte på Kjevik lørdag ettermiddag. Ved 16.15-tiden satte flyet kursen mot Serbia.

NOAS mener å vite at det er mange barnefamilier blant de pågrepne asylsøkerne.

– Mange av barna har bodd her i flere år og er godt integrert i lokalsamfunnet. De har mye større tilknytning til Norge enn Serbia, som blir et helt nytt land for mange av dem. Vi mener norske myndigheter har vært altfor strenge i vurderingen av disse sakene. Det er sterke menneskelige hensyn som taler for at flere burde ha fått opphold på humanitært grunnlag, sier Sylo Taraku.

Så langt i år er 4.042 asylsøkere sendt ut av landet. Det er 63 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor.

Det var tidlig lørdag morgen at store politistyrker aksjonerte mot beboere i 13 asylmottak over hele landet, fem på Sørlandet, seks i Nordland, ett i Vestfold og ett i Finnmark.

Asylsøkerne er etniske serbere som har fått avslag på sine søknader og som har bodd i Norge i to-tre år. Aksjonen har vært planlagt i lang tid og er et samarbeid mellom seks politidistrikt, Politiets utlendingsenhet (PU) og serbiske myndigheter.

– Det er viktig at Politiets utlendingsenhet fortsetter å uttransportere personer uten lovlig opphold. Dette er et viktig signal om at personer som har fått avslag på sin asylsøknad og oppholder seg ulovlig i Norge, skal returneres, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

PU-sjef Ingrid Wirum sier hun har forståelse for at aksjonen oppleves som opprivende for de berørte barn, familier og lokalsamfunn.

– Vår strategi er først og fremst gjennom dialog å sikre at returene skjer så skånsomt som mulig. Det er politiets oppgave å sørge for at de beslutninger som fattes faktisk blir gjennomført, sier hun.

Avtalen om tilbakeføring med Serbia ble inngått i desember 2009. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2