Ni av ti kommuner stryker på skole-inneklima

Ni av ti kommuner har fått pålegg fra Arbeidstilsynet for dårlig inneklima på skolene. – Skolene får altfor lite penger til vedlikehold, sier overlege.

Skoleforfallet (Foto: TV 2)
Skoleforfallet (Foto: TV 2)

Arbeidstilsynet peker på at millioner av offentlige kroner sløses bort på å la skolebyggene forfalle, skriver Klassekampen.

Kostbart

– Situasjonen er alvorlig. Vi har uhorvelig mange eksempler på helt uakseptable forhold, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.

Han mener skolene jevnt over får altfor lite penger til vedlikehold, noe som ikke bare gir dårlig inneklima for elevene, men som også er dyrt i lengden.

Les også: Tre av fire norske skoler trenger renovering

Storbyene verst

Flere kommuner velger til slutt å bygge nytt istedenfor å reparere den forfalte bygningsmassen. Det mener Bakke er sløsing av offentlige midler.

– Når man bygger nytt, kan årskostnadene bli så mye som tre ganger høyere enn hvis man heller vedlikeholder de gamle byggene, mener han.

Ifølge Arbeidstilsynet er Trondheim og Voss best i landet til å vedlikeholde skolebyggene sine, mens Bergen troner desidert på bunn. Også Oslo henger etter, men har blitt bedre de siste årene. (©NTB)

Les også: I Bergen må elevene ha skoletimer i lavvo

Mer innhold fra TV 2