UTÅLMODIG: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, her på vei inn i det andre toppmøtet om strøm med regjeringen. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
UTÅLMODIG: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, her på vei inn i det andre toppmøtet om strøm med regjeringen. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

NHO-sjefen advarer mot strømsomling: – Bør handle om dager

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier de nærmer seg en strømstøtteordning for bedriftene, men NHO-sjefen er utålmodig.

– Vi nærmer oss noe som kan være tiltak for næringslivet.

Det sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) etter det andre toppmøtet om strøm mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, på statsministerens kontor.

Temaet var de høye strømkostnadene i Sør-Norge, og hvordan staten kan bistå bedrifter som sliter på grunn av disse kostnadene.

– Vi har sett på ulike skisser til målrettede tiltak for næringslivet. Vi har god dialog, det er god progresjon, sier Vestre.

– September er planen

Næringsministeren forteller at planen er å kunne presentere resultatet av arbeidet i løpet av september.

– Vi tar oss noe tid. Vi kan ikke risikere å lage ordninger som gjør vondt verre, fordi økonomien kan bli enda mer overopphetet.

Han frykter at for rause ordninger vil føre til videre renteoppgang.

– Det går utover vanlige folk, men det kan også ramme eksportbedriftene våre, sier Vestre.

Samtidig er situasjonen kritisk påpeker næringsministeren. Mange vannmagasiner har veldig lav fyllingsgrad.

– Vi ber hver enste dag, morgen og kveld, om at det skal regne mer. Men dette kommer til å ta tid. Og derfor må vi heller ikke gjøre tiltak som bidrar til å forverre situasjonen i kraftsystemene våre.

– Det haster

– Vi er utålmodige, og det var jeg tydelig på i dag, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, til TV 2 etter møtet.

– Vi har sagt at det bør handle om dager og ikke uker.

NHO-sjefen sier han hadde behov for å minne møtet om at det er «bedrifter som virkelig sliter nå».

– Det er folk og bedrifter som har fått regninger som er fire- fem ganger større enn forventet.

Almlid kunne ikke melde om noen gjennomslag om NHOs krav om at støtten bør ha tilbakevirkende kraft og gjelde fra 1.september, men utdyper hvorfor arbeidsgiverorganisasjonen mener dette er viktig.

– Dette er viktig for mange bedrifter. Mange av dem har stått i denne krisen siden i vinter og står i det fortsatt, og vil stå i dette inn i vinter. Jeg håper vi ikke er så langt unna en løsning med hjelp til bedriftene, sier NHO-lederen.

Ta vare på arbeidsplasser

Før møtet sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik at hun ikke «forventet endelige løsninger».

– Dette er et statusmøte. Nå er vi spente på å høre hva som er status.

Følsvik er klar på at en strømstøtte-ordning må være begrenset til de bedriftene som faktisk trenger støtte. Hun peker på koronastøtte-ordningen som eksempel på en ordning som ikke fungerte optimalt.

– Støtten havnet i lommer den ikke skulle.

På spørsmål om hvilke krav LO vil legge på statsministerens bord, er svaret dette.

– Vi må finne en støtteordning som handler om å ta vare på arbeidsplassene. Vi er opptatt av at det er en ordning som går der den skal, og ikke går til utbytte eller utenlandske eiere, sier LO-lederen.

FORVENTNINGER: NHO- og LO-lederen med en rekke krav, på vei inn til strømtoppmøte på Statsministerens kontor tirsdag. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV2
FORVENTNINGER: NHO- og LO-lederen med en rekke krav, på vei inn til strømtoppmøte på Statsministerens kontor tirsdag. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV2

– Ikke i mål

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener tirsdagens samtaler var gode.

– Men vi har ikke kommet i mål. Vi beveger oss videre, og vi ser på ulike momenter. Det som er viktig for LO, er å ha en treffsikker og målrettet ordning som redder de arbeidsplassene som er truet, uten å gi støtte til de som ikke trenger det, sier Bjørnstad til TV 2.

Han sier arbeidet nå handler om å sirkle inn nettopp de bedriftene som er truet.

– Vi diskuterer forskjellige momenter. Og ja, vi beveger oss framover, og vi deler et virkelighetsbilde. Nå handler det om å finne ordninger som treffer de som trenger det, og utelukke de som ikke trenger det, sier Bjørnstad.

Fire retninger

TV 2 har tidligere meldt at regjeringen har vurdert fire ulike retninger for støtte til bedriftene:

  • en automatisert støtteordning
  • en søknadsbasert støtteordning
  • en rammebasert støtteordning
  • en lånebasert ordning

En løsning kan være å kombinere flere av disse modellene for å treffe bedriftene som sliter.

Nøyaktig hva regjeringen vil gå inn for, er fremdeles i spill. Men næringsministeren har bekreftet at statsgaranterte lån er én av modellene som vurderes.

Lager skisse

Vestre sier til TV 2 tirsdag at et av de store dilemmaene er å avgrense hvem som skal få støtte og ikke.

– Vi har om lag 150.000 bedrifter i kommuner med høy kraftpris. Jeg tror alle skjønner at det å lage ordninger som skal være rettferdige og avgrensede, er fryktelig vanskelig. Begynner en å skille mellom ulike bransjer, så kan det være urettferdig. Skal pølsemakeren få, mens bakeriet ikke får? Skal bilverkstedet får, mens hudpleieren ikke får det? spør han.

Nå skal de lage en skisse til hvordan dette skal se ut, sier Vestre.

– Der har vi ulike alternativer og utkast på bordet. Vi hadde litt flere før, og nå har vi litt færre, fordi vi begynner å nærme oss noe. Så får vi komme tilbake til hvordan dette skal virke, og hvordan det skal forankres i Stortinget.