PERMITTERING: NHO-leder Ole Erik Almlid har fått pessimistiske tilbakemeldinger fra sine medlemmer. Foto: Carina Johansen / NTB
PERMITTERING: NHO-leder Ole Erik Almlid har fått pessimistiske tilbakemeldinger fra sine medlemmer. Foto: Carina Johansen / NTB

NHO: Hver tiende bedrift planlegger permittering

I en ny NHO-rapport fredag, skriver organisasjonen at de anslår at arbeidsledigheten i Norge vil øke i år, «særlig frem mot sommeren».

Flere arbeidsgivere sier de ikke har jobb å gi til alle ansatte.

Tall fra NHOs medlemsundersøkelse viser at 1 av 5 bedrifter ikke har jobb til alle sine ansatte. Totalt 3677 NHO-medlemmer har svart.

– Den fortsatt dårlige stemningen i bedriftene og svarene i vår undersøkelse tilsier at det er flere permitteringer i vente, skriver NHO.

– Vi anslår da også at arbeidsledigheten vil øke i år, og særlig frem mot sommeren.

Hver tiende bedrift

11 prosent av bedriftene planlegger permitteringer, har NHO funnet. To av tre av disse vil permittere så mange som 30 prosent av arbeidsstokken.

Blant NHOs medlemmer, er ventes det flest permitteringer innen næringer som bygg og anlegg (BNL), fiskeoppdrett (Sjømat Norge), service og handel og reiseliv.

– I fjerde kvartal (november) 2022 svarte 15 prosent at de ville øke sysselsettingen, mens dobbelt så mange skulle nedbemanne. Nettoen var den svakeste siden finanskrisen, skriver NHO.

9000 permitterte

Ved utgangen av januar, oppga NAV nærmere 9000 permitterte, antallet var en økning på 50 prosent fra desember.

NHO viser til tall fra Nav, som viste 9000 permitterte ved utgangen av januar. Det var en økning på 50 prosent fra desember.

Industri og bygg og anlegg sto for halvparten av økningen.